Het lijkt een ideale combinatie, al je apparaten mobiel verbonden, en de processorcapaciteit zit direct bij je in de straat. 5G en edge computing zijn een geweldige combinatie met een eindeloos aantal use-cases. Voor zowel consumenten als professionals. Met die boodschap had je op 2 april huiswaarts kunnen keren na een avondje Dutch Guild bij KPN aan het Maanplein in Den Haag waar vier sprekers de mobiele communicatietoekomst uit de doeken deden.
5G biedt mogelijkheden voor zowel consumenten als professionals, tenminste in theorie. In de praktijk zullen er de komende jaren verschillende releases uitgerold worden, 14, 15, 16, 17, etc. En zijn er nog onduidelijkheden over de frequentiespectra waarin 5G zal worden uitgerold. Het spectrum met de laagste frequentie komt vrij, maar 5G werkt juist beter met een wat hogere frequentie zoals 3,5GHz en 3,7GHz. Of nog hoger tot 30GHz. Hoe hoger de frequentie, des te hoger de bandbreedte, des te meer data verstuurd kan worden. Mbit/sec per bandbreedte per gebruiker is de currency waarin gerekend wordt. Er is al getest tot 1Gbit/sec. Deze voor mobiele communicatie enorme snelheden worden o.a. gehaald doordat de antennes uit 64 kleine antennes bestaan die virtueel gericht kunnen worden, en daarmee de databundel als een zaklamp op een gebruiker gericht kan worden.
Edge computing is een heel ander fenomeen. In het kort komt het er op neer dat processorcapaciteit vanuit een telefoon wordt overgedragen naar servercapaciteit in het netwerk, en dat datastromen daar worden verwerkt, en zo min mogelijk het internet, en de cloud in hoeven. Door de lage latency van 5G, een kleine vertraging, is de verbinding tussen telefoon en netwerk zo snel dat de gebruiker zelfs live games kan spelen waarbij de telefoon niet meer de processing hoeft te doen, maar dat voortaan in de edge gebeurt, zonder dat de gebruiker last heeft van vertraging. Deze edge computing capaciteit kan ergens in het netwerk zitten, maar ook in een mobiel basisstation. Het grote probleem wordt dan natuurlijk wie deze edge computing beheert, en hoe je er processen op kunt draaien. In elk geval proberen mobiele operators hun netwerken hiermee meer te laten zijn dan alleen transporteurs van data. Ze proberen hiermee rekencapaciteit aan hun netwerken toe te voegen. Deutsche Telekom heeft er zelfs een aparte startup voor in het leven geroepen, en apart van de corporate infrastructuur gezet in San Francisco, MobiledgeX. We zullen het moeten zien of de enorme fijnmazigheid van edge computing werkelijke voordelen oplevert, en inzetbaar is, of dat de cloudproducten van de grote platforms Google, Microsoft en Amazon het zullen winnen.
De combinatie van 5G en edge computing biedt broadcast professionals enorme kansen. In de praktijk worden ze nu nog niet waargemaakt, maar de combinatie van lage latency, hoge bandbreedtes, edge computing en het kunnen afschermen van delen van het netwerk, splicing genoemd, biedt broadcast professionals de komende tien jaar een mooi scala aan innovatiemogelijkheden.
Josbert van Rooijen van Red Bee Media had 12 use-cases uitgewerkt waarin hij een aantal van de mogelijkheden liet zien. Hij zei dat er tot een miljoen devices per km2 kunnen komen, en dat 5G zo ontworpen is dat het op elke manier schaalbaar zou moeten zijn. Microfoons en monitoring oortjes bij concerten en tv opnamen zouden door de lage latency via 5G kunnen werken. Stemkastjes bij een programma als 1-tegen-100. Maar ook uplinks van mobiele camera’s waarbij de regie via edge computing of in de cloud plaatsvindt. Rens Dijkshoorn van United vroeg zich vervolgens af of de overeengekomen network splice bij de ene operator overgenomen werd door de andere operator als de camera bewoog, zou de dienst echt seamless mobiel zijn, ook tussen operators? Dat zijn onderdelen die theoretisch zouden moeten kunnen werken, maar in de praktijk zijn we nog ver van het maken van dergelijke afspraken. Zo bleek dat in het ene land gedacht wordt aan vijf hoofd-splices, voor video, data, telefonie etc., terwijl het andere land denkt aan 259 splices, voor elke belangrijke organisatie één. Misschien gaat het allemaal werken.
Een interessante ontwikkeling van 5G is nog dat het eindelijk de belofte van 4G lijkt in te lossen dat er ook broadcast over 5G mogelijk is. Daarmee kan 5G op termijn een opvolger worden van DVB-T2, Digitenne in HD. Maar hoeveel mensen kijken er over 10 jaar nog op hetzelfde moment naar het exact hetzelfde programma. Een iemand is koffie gaan zetten en heeft het programma gepauzeerd, een ander heeft juist wel de reclames gekeken. Over 10 jaar lopen alle streams wel iets uit sync, en zal iedereen zijn privé kanaal hebben. Josbert vertelde nog dat berekend was dat als ieder huishouden in de VS zijn eigen stream zou hebben ten opzichte van één broadcast stream voor allemaal, dat dat zoveel energie zou vergen dat er vier centrales bijgebouwd zouden moeten worden. Broadcast is nu eenmaal een heel efficiënte manier van het verspreiden van content. Maar de werkelijkheid zal zijn dat we over 10, misschien 20 jaar, allemaal onze eigen individuele connectie hebben, en we alleen nog ‘in sync’ zijn bij hele grote evenementen. Maar dan zijn we vanwege de lage latency van 5G ook wel echt ‘in sync’!
Frank Visser
Teamlead Innovatie
Frank.visser@mediaperspectives.nl