20 december 2019

Luistertips: vijf podcasts over innovatie

Laatste update: 30 okt '20 - 18:18

Hier vijf luistertips voor onderweg of thuis op de bank…

Tip 1: NOS op 3 tech podcast

Duur: 40-60 minuten
Frequentie: wekelijks

In de NOS op 3 Tech Podcast word je elke week door Casper Meijer en gasten bijgepraat over het laatste nieuws uit de wereld van technologie en sociale media. Casper Meijer vertelt in een interview met Spreekbuis hoe deze podcast zich onderscheidt van andere techpodcasts: ‘’Wij proberen tech en innovatie toegankelijk te maken voor een breed publiek, en niet alleen voor mensen die er al veel van weten. Qua onderwerpkeuze proberen we het ook breed te houden’’. Dus ben je wel geïnteresseerd in de laatste onderwerpen op het gebied van tech, maar geen expert? Dan is deze podcast perfect voor jou!

Luister hieronder de laatste aflevering van dit decennium

Tip 2: De technoloog

Duur: ongeveer 60 minuten
Frequentie: wekelijks
In De Technoloog gaan Ben van der Burg en Herbert Blankesteijn in gesprek met experts over de laatste technologische ontwikkelingen en de impact daarvan op de samenleving. Ook gaan ze in op de strategieën van techbedrijven. Als we kijkje nemen naar de onderwerpen van verschillende afleveringen zien we dat de onderwerpen variëren van de het uitstellen van de dood tot een slim energienet. Na een beetje onderzoek kom je erachter dat deze podcast (in tegenstelling tot de NOS op 3 tech podcast) wél meer voor de echte tech expert is.

Luister hieronder naar de aflevering over kansen en bedreigingen van deep fake.

Tip 3: Een podcast over media

Duur: 60-70 minuten
Frequentie: wekelijks

Deze podcast is alsof je naar twee vrienden in de kroeg luistert. In Een Podcast over Media praten Alexander Klöpping (Blendle) en Ernst-Jan Pfauth (De Correspondent) over media en technologie. Volgens het tweetal wordt het Nederlandse medialandschap steeds Amerikaanser. Dus alles wat zij daar meemaken is is een voorschot op wat ons in Nederland ook te wachten staat.

Luister hier naar de podcast over de overname-oorlog in Nederland

Tip 4: Cases

Duur: 30-40 minuten
Frequentie: willekeurig 

Hoe verandert technologie ons leven? In Cases , een podcast van Deloitte en Dag en Nacht media, gaat Vivianne Bendermacher in gesprek met mensen over concrete voorbeelden. Zo hebben ze bijvoorbeeld een aflevering met een hacker die twee weken in de gevangenis heeft gezeten. En ook een aflevering waarin ze onderzoeken hoeveel AI er schuil gaat in je glas melk.

Tip 5: MediaMatters

Duur: ongeveer 60 minuten
Frequentie: maandelijks

En als laatste maar zeker niet de minste: onze radioshow MediaMatters. Deze is achteraf terug te luisteren als podcast. In de podcasts zijn Bert Kok en Rick van Dijk het afgelopen jaar veel in gesprek geweest met Nederlandse ‘mediabazen’ en innovatieve ondernemers. Zo hebben o.a. gesproken met Martijn van Dam (NPO) Lennart van der Meulen (VPRO) en Frank Volmer (Ster).

Luister hier naar de podcast met Martijn van Dam, eindverantwoordelijke voor technologie en innovatie bij de NPO. Deze podcast gaat over het innovatiebeleid van de publieke omroep.