13 december 2016
nieuws Business

Green Deal Media ondertekend op Media Park Hilversum

Laatste update: 6 jul '18 - 12:12

Maandag 12 december ondertekenden Media Park Management, NPO, RTL, NTR, KPN, VPRO, Beeld en Geluid, United, NEP, MAX, Unbranded, Ericsson, NOS, AVROTROS, BNNVARA, Talpa, Ennatuurlijk én de gemeente Hilversum de Green Deal Media.  Onder begeleiding van Jan Douwe Kroeske lichtten de mediabedrijven toe waarom zij deze stap willen maken. Samengevat: een duurzame mediasector heeft toekomstwaarde, is een aantrekkelijke werkgever en relevant voor de samenleving.

In deze Green Deal spreken de mediabedrijven de intentie uit om voor de periode van 2016 tot en met 2020 tenminste 70% van hun stroomverbruik te verduurzamen. Ze kopen hun stroom daarom duurzaam in met Garanties van Oorsprong HollandseWind. De Green Deal Media geeft ze ook de vrijheid om dit anders in te vullen, zolang de verbruikte stroom maar verifieerbaar duurzaam is. Om het Media Park verder te verduurzamen gaan ze samen vier duurzame waarde-cases vormgeven. De gemeente zorgt voor een Green Deal Media Coach om dit te coördineren.

De mediasector is energie-intensief. Het stroomverbruik op het Media Park staat gelijk aan het stroomverbruik van 12.000 huishoudens. Met het verduurzamen van het stroomverbruik op en nabij het Media Park wordt een grote stap gezet in het verduurzamen van de Hilversumse stroomvoorziening. Nicolien van Vroonhoven, wethouder duurzaamheid, is blij met de Green Deal Media: “De mediabedrijven dragen door de inkoop van windenergie meteen al 15% bij aan de gemeentelijke doelstelling om in 2020 100 kiloton CO2 te reduceren.”

De mediasector is volop bezig met verduurzamen. Er lopen tientallen kleine initiatieven om te vergroenen, zonder dat de buitenwereld dat meteen ziet. Zo doen bijvoorbeeld enkele producenten in Hilversum momenteel ervaring op met “Albert” van de BBC. Dit is een manier om te meten hoe “groen” een mediaproductie is, en is in Nederland geïntroduceerd door NPO Groen. De Green Deal Media maakt deze verduurzaming zichtbaar en biedt daarbovenop de mogelijkheid om samen op zoek te gaan naar kansen. Kansen voor nu en kansen die later opgepakt kunnen worden. Want juist collectief zijn er meer mogelijkheden om op het Media Park te verduurzamen. Het Media Park heeft bijvoorbeeld een gezamenlijk warmte/koude systeem en heeft jaarlijks evenveel warmte als koeling nodig, wat in een ideaal systeem betekent dat het zelfvoorzienend zou kunnen zijn. Helaas gaat nu de warmte van alle computer- en lichtapparatuur vaak nog “de lucht in”. Beter gebruik van deze warmte is een kans voor een duurzamer energiesysteem in de toekomst.

De Green Deal Media komt voort uit Media Groen, een project van iMMovator Cross Media Network en is mede mogelijk gemaakt door het Stadsfonds Hilversum.

Alle foto’s bij dit artikel zijn gemaakt door: http://margotbrakelfotografie.nl

Bekijk hier het item dat door Broadcast Magazine is gemaakt over de ondertekening.