1 augustus 2020
young media professionals Talent

Interview Young Media Professional: Dieke Elders, junior producer bij tv-programma Andere Tijden

Laatste update: 20 nov '20 - 12:12

Dieke Elders (24) is junior producer op de geschiedenis afdeling van de NTR voor het programma Andere Tijden. Als Young Media Professional, vertelt ze over haar studie, stageperiode, werkzaamheden, ambities en hoe ze de toekomst van de media-industrie voor zich ziet.

Creatieve geest

Als kind groeide Dieke samen met haar drie zussen op in het kleine dorp Hollandsche Rading. Omringd door de bosrijke omgeving, was er in het gezin Elders alle ruimte voor vrienden over de vloer, vrijheid en creativiteit. Met name het laatste aspect werd door haar ouders enorm gestimuleerd. Van toneellessen, keramiekcursussen tot aan zang en dans: het creatieve is altijd een rode draad geweest in Dieke’s leven. De studie Theater-, Film- en Televisiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht was dan ook een logische vervolgstap.

’’Ik merkte al snel dat ik de televisiewereld heel leuk en interessant vond en ik voelde me heel erg getrokken tot die spanning van het maken van tv in een studio en met mensen samenwerken’’

Inmiddels heeft Dieke haar bul op zak. Hoewel ze met veel plezier terugkijkt op haar studentenjaren, vind ze eigenlijk dat een universitaire studie niet helemaal voor haar is weggelegd: ‘’Mijn kracht ligt heel erg in het sociale, met mensen werken, presenteren en dat soort dingen. Binnen de universitaire opleiding merkte ik toch dat ik dat miste omdat de focus heel erg lag op het academische. Het lezen en schrijven was erg belangrijk en ik was niet heel goed in het schrijven van papers, dus dat was lastig. In het eerste jaar van mijn studie volgde ik vier modules: theater, televisie, film en nieuwe media. Ik merkte al snel dat ik de televisiewereld heel leuk en interessant vond en ik voelde me heel erg getrokken tot die spanning van het maken van tv in een studio en met mensen samen te werken.’’

Toen ze na drie jaar studeren eindelijk ervaring in de praktijk mocht opdoen op het Media Park, werd haar passie voor de tv bevestigd: ‘’Ik liep stage bij de NTR bij een talkshow die iedere vrijdag live was. Hier werd mijn passie voor de tv bevestigd toen ik met een headset achter de schermen mocht rondrennen.’’

Media duizendpoot

Door een halfjaar te werken als productieassistent stagiaire, leert Dieke alle ins- en outs over het maken van (live) televisie: ‘’ik liep stage bij een talkshow die iedere vrijdag live ging. Als productie assistent ben je op het kantoor veel in de weer om dingen te organiseren en liep ik veel door de wandelgangen. Het stagebedrijf (NTR) was niet zo’n grote organisatie, dus ik leerde al snel veel mensen kennen en bouwde zo een mooi netwerk op. Na mijn afstuderen kreeg ik dan ook de tip van mijn stagebegeleider dat de ze nog een junior producer zochten voor de geschiedenis afdeling van de NTR en zo ben ik daar naar binnen gerold.’’

Als junior producer bij Andere Tijden is Dieke een echte media duizendpoot. Ze regelt alles wat er bij het maken van een uitzending komt kijken. Wanneer de redacteuren en de regisseur hebben bepaald wat er in de uitzending moet komen, gaat Dieke aan de slag met de praktische uitvoer. Denk hierbij aan het plannen van draaidagen, het zorgen voor de benodigde faciliteiten en materialen, contact leggen met geluid- en cameramensen, locaties en het maken van callsheets. Na het draaien van opnames zorgt Dieke dat het materiaal wordt ingeladen, dat de montage wordt geboekt en er een editor wordt geregeld. Vanwege het historische karakter van het programma, wordt er ook veel met archiefbeelden gewerkt. Dit regelt Dieke via het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Het maken van een uitzending duurt gemiddeld zes weken, dus er worden altijd meerdere uitzendingen tegelijk geproduceerd. Hierdoor blijft het werk heel afwisselend en is er geen werkdag hetzelfde.

Op de vraag wat ze het leukste vindt aan haar werk is ze heel duidelijk: “Het leukste vind ik het sociale aspect en het regelen. Door mijn functie sta ik in het middelpunt van de productie en heb ik met iedereen contact, waardoor het heel sociaal werk is.”

Ook is ze blij dat ze eindelijk niet meer met haar neus in de boeken hoeft te zitten, maar haar kennis in de praktijk mag brengen. Ze heeft nu een baan waarbij ze niet de hele dag achter een computer hoeft te zitten, maar waarbij ze continu mag regelen, organiseren en door het gebouw mag rennen.

‘’Het produceren van televisie en programma’s zal altijd blijven bestaan. Alleen zal de manier waarop het wordt uitgezonden zal veranderen’’

Toekomst van televisie en persoonlijke ambities

Een groot onderwerp van gesprek tijdens haar studie was de vraag of televisie een uitstervend medium is. Dieke betwijfelt dit: ‘’Ik denk dat de vorm van televisie hoe hij nu is niet lang meer zal bestaan. Televisiekijken zal vooral nog online gebeuren, on-demand. Het produceren van televisie en het maken van programma’s zal echter altijd blijven bestaan. Alleen de manier waarop het wordt uitgezonden zal veranderen.’’

In de toekomst zou Dieke graag weer rond willen lopen in de studio bij een live programma. Ze herinnert zich de momenten uit haar stageperiode nog heel goed, waarbij ze vol zat met adrenaline tijdens de opnames en de euforie die ze voelde als de uitzending geslaagd was. De creatieve kant, het bedenken en creëren van programma’s lijkt haar ook erg leuk. Daarnaast heeft ze ook een passie voor presenteren, dus wie weet zien wij haar over een tijdje niet achter, maar juist voor de schermen!

Gouden tip

Voor young media professionals die aan het begin van hun carrière staan, heeft Dieke nog een tip: ‘’Ik heb heel veel gehad aan mijn stage bij de NTR en ben zo aan een baan gekomen, een goede stageplek is dus zeer waardevol. Leer daarnaast ook zoveel mogelijk mensen in de mediabranche kennen en probeer vooral ook veel. Dan kom je er wel!’’