25 juni 2020
immersive XR-lab Content

XR lab werkt aan VR-ervaring voor De Kronieken van Ubuntopia

Laatste update: 25 jun '20 - 11:11

De studenten en docenten van XR lab zijn inmiddels vier werken bezig met een Virtual Reality (VR) ervaring voor Ubuntopia. Ubuntopia is geboren om échte oude legendes en verhalen te bewaren, om te voorkomen dat de Afrikaanse wijsheden verdwijnen. In de kronieken van Ubuntopia neemt verhalenverteller Balla je mee in magische  Afrikaanse legendes. In ieder boek worden er twee andere legendes uitgelegd en geïllustreerd. Wat het uniek maakt is de combinatie van stripverhalen met raamvertellingen en achtgrondinformatie.

In XR lab gaan ze met VR een verhaal vertellen dat is gebaseerd op een Ethiopische legende. In het kort: de legende gaat over een meisje dat ziek is, Bujet. Lang geleden in Ethiopië zou Bujet op de rug van eenhoorn Harish over de Blauwe Nijl rondvliegen om dieren te helpen. En door andere te helpen werd het met meisje steeds beter. De moraal van het verhaal is dan ook dat je boven jezelf uit kunt stijgen door andere te helpen.

De ervaring wordt niet 1 op 1 met de legende vertaald naar een VR-ervaring. Er is gefocust op de moraal en het conserveren van de legendes. In de ervaring ben jij de hoofdpersoon Bujet die op de rug van Harish vliegt over een mistig landschap. Jouw taak is het om de allesomvattende mist te verdrijven, zodat je steeds meer van de wereld ontdekt en de legendes redt van wegvagen. Dit doe je door symbolen te verzamelen in je vlucht.

Mooie samenwerking en uitdagingen

Deze ervaring ontwikkelen ze voor de Oculus Quest. De studenten en docenten werken in totaal zes weken aan een prototype. Voor de ontwikkeling wordt nauw samengewerkt met de schrijver, striptekenaar en de organisatie erachter. Over een paar weken weten we of het XR lab lukt om van de 2D illustraties een 3D wereld te bouwen, zonder het karakter te verliezen. En of we niet misselijk worden van het vliegen op de rug van Harish.