28 februari 2019
Ontwikkelen Sustainable you Workshop Talent

Take it easy: 3 tips om werkstress te verminderen

werkstress
Laatste update: 4 mrt '19 - 11:11

Je ligt s ’avonds te malen in bed, slaapt slecht, vergeet deadlines en/of voelt je een wrak: werkstress is iets om serieus te nemen. Vaak is het (nog) geen probleem, als het maar niet te lang aanhoudt en je wel de tijd neemt om tot rust te komen. Wanneer je lange tijd stress ervaart dan is dit ongezond en kan het leiden tot een burn-out. Daarom is het extra belangrijk dat je dit goed in de gaten houdt en tijdig ingrijpt. Maar wat kun je doen om werkstress te verminderen?

1. Grenzen stellen

Verwachtingsmanagement is key. Je bent behulpzaam en wilt graag collega’s helpen. Dit zorgt er echter voor dat je soms te weinig tijd overhoudt om je eigen werk te doen. Juist dan krijg je last van stress. Probeer daarom niet te veel hooi op je vork te nemen en leer om vaker ‘nee’ te zeggen. Mocht het toch spoed zijn, doe dan aan verwachtingsmanagement. Wees duidelijk dat als jij deze taak aanneemt, je andere taken later pas kunt afmaken en communiceer dit naar de betrokken collega’s. Zo voorkom je irritaties en onbegrip bij je collega’s en stress bij jezelf.

2. Maak een takenlijst

Heb je het gevoel dat je veel moet doen maar weet je niet zo goed waar dit vandaan komt? Doordat je het overzicht kwijt bent word je onrustig en dit zorgt voor stress. Maak dan een takenlijst. Schrijf je hoofd leeg met alle taken die je nog moet doen: van het organiseren en regelen van een evenement tot het mailen van een collega. Door het overzicht dat je creëert kun je beter prioriteren en dit schept rust.

3. Beweging

Voel je dat je steeds gestrester wordt en dat je even door de bomen het bos niet meer ziet? Loop dan buiten even een klein rondje of haal thee of koffie. Neem een (micro)pauze om even afstand te nemen van je werk. Het is sowieso goed om meerdere pauzes per dag in te lassen. Deze onderbrekingen helpen je om te resetten zodat je daarna weer scherp bent.

Meer weten over hoe je stress kunt verminderen?

Op 19 maart geeft Marijke Feiertag de workshop Warrior op de Werkvloer tijdens Sustainable You. Deze workshop gaat onder andere over het omzetten van stress in brandstof, maar ook hoe je meer uit je contact met anderen haalt en hoe je bekrachtigend denkt om te krijgen wat je wilt. Kortom: een nuttige workshop om werkstress aan te pakken! Na de workshop ga je naar huis met praktische tips & tricks. Bovendien worden tijdens Sustainable You nog andere handige workshops aangeboden! Aarzel dus niet, schrijf je in voor Sustainable You!