8 juli 2021

Erik Hekman (HU) over master Data-Driven Design: “Een unieke opleiding ontwikkeld in samenwerking met de creatieve industrie.”

Laatste update: 12 jul '21 - 11:11

Erik Hekman is coördinator en senior docent bij de master Data-driven Design aan de Hogeschool Utrecht. Hij geeft hier voornamelijk cursussen rondom technologie, zoals data science voor beginners. Daarnaast werkt hij bij het lectoraat Human Experience and Media Design als onderzoeker, waar hij zich richt op ontwerpen voor algoritmen.

Wat maakt de master Data Driven Design uniek?

“De masteropleiding Data-Driven Design is ontstaan in samenwerking met de creatieve industrie. Veel bedrijven binnen deze sector zijn op zoek naar een nieuw type digitale professional. Deze moet over de juiste kennis en vaardigheden van verschillende disciplines beschikken, zoals data science, human-centered design, gebruikerspsychologie en sociologie. Binnen veel opleidingen zie je dat er wordt gefocust op de keiharde data science techieken, waar de data belangrijker is dan de user experience. Of op alleen de user experience zonder enig gebruik van data science technieken. Wij zien juist dat ze elkaar kunnen versterken. Het is echt de combinatie van die verschillende disciplines die deze master daarom uniek maakt.”

Hoe ziet het lesprogramma eruit?

“De master kan in voltijd of deeltijd gevolgd worden. Professionals kunnen de master naast hun baan volgen, waarbij ze de keuze hebben tussen een leergang van twee of drie jaar.

Wanneer de master in voltijd gevolgd wordt bestaat het programma uit één jaar, verdeeld over vier blokken:

  • Het eerste blok (A) richt zich op hoe een digitale samenleving is vormgegeven en hoe je daar als ontwerper inzichten uit kan halen. De cursussen binnen dit blok richten zich op de kernbegrippen rondom dataficatie en media psychologie. Ook leren studenten hoe ze moeten werken met data en simpele data science technieken.
  • Het tweede blok (B) bouwt voort op het begrip dataficatie. Het reflecteert op de gebruikersinterfaces die bemiddelen tussen gebruikers en de technologie. Deze bemiddeling creëert een nieuwe vorm van gebruikersbetrokkenheid. Studenten worden uitgedaagd om hiervoor te ontwerpen. Cursussen binnen dit blok richten zich op user research, machine learning en nieuwe vormen van interactie.
  • Met een goed begrip van de implicaties van een digitale samenleving en het creëren van nieuwe gebruikerservaringen, onderzoekt het derde blok (C) hoe dit tot voortdurende veranderingen binnen organisatorische en innovatieve processen leidt. Cursussen binnen dit blok richten zich op innovatie en het experimenteren met nieuwe technologie. Ook beginnen studenten met het schrijven van een afstudeervoorstel.
  • In het laatste blok (D), afstuderen, zullen studenten de vaardigheden en kennis uit eerdere blokken gebruiken om een datagedreven concept te ontwikkelen en een academische paper te schrijven.

Tijdens het programma stimuleren wij studenten om geweldige, functionele, ethisch verantwoorde en vooral datagedreven concepten, producten of diensten te ontwerpen. Uiteraard staan data en AI centraal hierin centraal.”

Aan wat voor soort afstudeerprojecten werken de studenten?

“Omdat de studenten zo divers zijn zien we dat ook terug in de verschillende projecten. De algemene trends die we veel voorbij zien komen, zijn concepten waarin gebruik gemaakt wordt van aanbevelingssystemen en chatbots. Zoals een chatbot die bewoners in achterstandswijken helpt met energiebesparing, een app die helpt met afval scheidden door foto’s analyseren van het afval, en een aanbevelingssysteem die bierliefhebbers helpt om nieuw bier te ontdekken.

In principe ontwikkelen zij zelf het idee of concept en werken deze zelf uit. We zien echter steeds meer interesse om dit soort projecten te doen met en bij bedrijven. Dus hierbij een open uitnodiging naar iedereen die dit leest en eventueel interesse heeft.”

Voor wie is deze opleiding interessant?

“De master trekt veel Nederlandse maar ook veel internationale studenten aan vanuit verschillende disciplines. Communication en Media Design, Journalistiek, Communicatie, Creative Business en Informatica zijn veelvoorkomend, maar we hebben ook studenten met een achtergrond in industrial design, finance, en marketing.”

Over welke interesses en kwaliteiten moeten de studenten beschikken?

“De eigenschappen die we zoeken zijn nieuwsgierigheid en zelfredzaamheid. Juist omdat het een combinatie van verschillende disciplines is. Studenten moeten soms nieuwe vaardigheden eigen maken en deze vertalen binnen hun eigen context. De opleiding is geen fabriek met een strikte blauwdruk en het is die flexibiliteit die studenten waarderen. Wat ik persoonlijk altijd zeer waardeer is wanneer een student waarde wil creëren voor de eindgebruiker met behulp van data, in tegenstelling tot het creëren van waarde voor een organisatie met gebruikersdata.”

In wat voor functie komen de studenten na deze master meestal terecht?

“Na de studie vinden studenten vaak een functie waar zij de tussenpersoon zijn tussen de data scientists, designers, en management. Denk hierbij aan data steward, data consultant of data-driven UX designer. Tot nu toe is iedereen goed terecht gekomen!”

Meer weten?

In september gaat er een nieuwe master Data-driven Design van start. Nederlandse studenten hebben tot 31 augustus de tijd om zich aan te melden. Bekijk de website van de HU voor meer informatie.

Kijk ook eens in onze Academy voor andere cursussen en opleidingen!