19 maart 2020

Tip: 12 (gratis) cursussen die je vanuit huis kunt volgen

Laatste update: 14 jun '21 - 14:14

Dit het is ideale moment om een cursus te gaan volgen! Zit je veel thuis door de coronapandemie? En begin je je daardoor te vervelen? Dan is nu de uitgelezen kans om jezelf een aantal nieuwe skills te leren! We hebben daarom 12 interessante (gratis) online cursussen voor mediaprofessionals op een rijtje gezet. Die je gewoon vanuit huis kunt volgen.

Content & vormgeving

 • Canva Design School: Met het gratis designprogramma Canva kun je ontzettend veel grafische ontwerpen maken. Wil je leren wat er allemaal mogelijk is? Canva Design School biedt verschillende tutorials en cursussen aan voor zowel beginners, als professionals. 
 • Cursus teksten voor marketing automation: In deze online cursus van Frankwatching ga je aan de slag met een aantal technieken om je doel en doelgroep beter te bereiken. Je leert onder andere hoe je sterke mailings schrijft en wat een goede balans is tussen de wensen van de ontvanger en die van je organisatie.
 • Blogging for business: In deze cursus van Ahrefs krijg je 10 tutorials over het optimaliseren van je blogvaardigheden. Er komen verschillende blogstrategieën aan bod en je leert manieren om de bezoekersaantallen naar je blog te vergoten. 
 • Item opbouw: in deze 10 videolessen, aangeboden door 2 of the Guys,  leer je de opbouw van een goed journalistiek item, van research tot publicatie.
 • Camjo: tijdens deze trainingen van 2 of the Guys staat de techniek van het camjo-vak centraal. Hoe vertel je een goed verhaal?  Er is een camjo deel I en deel II.

Data

 • E-learning Datajournalistiek: In deze 4-delige e-learningcursus, aangeboden door NVJ Academy, leer je hoe je als redacteur kunt starten met datajournalistiek. Jerry Vermanen (datajournalist KRO-NCRV voorheen NU.nl) gaat erover in gesprek met een aantal experts.
 • Google Analytics: Wil jij (beter) leren omgaan met Google Analytics? In de Analytics Academy leer alles over de meettools van Google. Door intelligente gegevensverzameling en -analyse in Analytics kun je je bedrijf laten groeien. Van deze gratis, online cursus is er een beginners- en gevorderden variant.
 • SEO Training Course: Met deze SEO-course van HubSpot leer je in 3 lessen hoe je de SEO van je website optimaliseert en de zichtbaarheid van je bedrijf vergroot.  

Social media en Communities

 • Sociale Media Marketing met Instagram: In deze cursus leer je hoe je je advertenties op Instagram kunt verbeten en je aantal volgers kunt vergoten. Kortom; alles over marketing via Instagram.
 • Trendsessie B2B Leadgeneratie: In deze trendsessie leer je van Marloes Wesselman, groeimanager bij Lead Today, hoe je leadgeneratie en inbound marketing kunt verbeteren.  
 • Personal Branding Crafting Your Social Media Presence: In deze gratis les op Skillshare leer je aan de hand van video tutorials, waarom een authentiek en persoonlijk merk belangrijk is. En hoe je deze kunt optimaliseren.
 • Welovecommunities: Maartje Blijleven, online community expert, biedt op haar website verschillende gratis cursussen aan. Een community stappenplan (e-book) voor het bouwen van een succesvolle community, een masterclass over het binnenhalen van klanten via je online community en een webinar voor ondernemers over het gebruik van de nieuwste social mediahype: Clubhouse.