20 december 2017
Interview Business Data

Tom Goris (Huis-statisticus van de Top2000) over verhalen achter de cijfers

Laatste update: 18 mei '18 - 10:10

Tom Goris is huis-statisticus van de Top2000 en houdt zich ieder jaar in december bezig met het achterhalen van leuke feitjes achter de data van de Top2000. Want naast muziekkeuze houdt de Top2000 ook een aantal andere gegevens bij van hun stemmers, waaronder geslacht, leeftijd, woonplaats en muziek gerelateerde en ongerelateerde gegevens zoals bijvoorbeeld sterrenbeeld en favoriete sport. De database is enorm groot en daar kun je als statisticus je hart mee ophalen.

Zo vertelt Tom dat je verschillen kunt vinden op bijna elke denkbare parameter. Mannen hebben anderen favoriete nummers dan vrouwen, in Brabant staan er andere nummers in de top 10 dan in Groningen en zelfs als het gaat om sterrenbeelden kun je verschillen vinden.

Deze fijne feitjes worden verzameld om te gebruiken in de uitzendingen van de Top2000 op de radio. Daarnaast vragen regionale media ook om specifieke analyses voor hun provincie of stad. Maar naast deze analyses die Tom op verzoek doet besteedt hij ook tijd om te grasduinen naar leuke verhalen. Weet je bijvoorbeeld waarom het nummer “Piano Man” zo hoog in de notering staat, ondanks dat het liedje nooit echt een hit is geweest?

 

De hele presentatie over de fijne feitjes van de Top2000 tijdens het Cross Media Café Muziek en Innovatie, met het uitgebreide verhaal over “Piano Man” vind je hier.