2 december 2022

Meta doneert 400 VR-brillen aan Beeld & Geluid en Metaverse Werkplaats

Laatste update: 5 dec '22 - 13:13

Beeld & Geluid en Metaverse Werkplaats krijgen 400 Meta Quest 2-headsets om het nieuwe onderwijsprogramma te stimuleren en uit te breiden. Dit maakte Markus Reinisch, Vice President Public Policy van Meta in Europa, bekend tijdens zijn bezoek aan de ‘Immersive Tech Week’ in Rotterdam. De Metaverse Werkplaats is een initiatief van zes technisch-creatieve mbo-vakscholen, waarin honderden studenten de komende jaren gaan bouwen aan virtuele werelden en interactieve 3D-ervaringen. Kennis die met en in de creatieve industrie wordt ontwikkeld en zorgt voor de snellere adoptie van deze nieuwe technologie in zowel het onderwijs als de praktijk.

De Metaverse Werkplaats is een samenwerking tussen zes mbo-vakscholen voor de creatieve industrie: Mediacollege Amsterdam, Grafisch Lyceum Utrecht, Nimeto (Utrecht), Grafisch Lyceum Rotterdam, Cibap (Zwolle) en SintLucas (Eindhoven). De werkplaats is de plek waar studenten, docenten en mediaprofessionals samen opgeleid worden voor de volgende evolutie van het internet: web3 en de metaverse. Meta doneert 400 Meta Quest 2-headsets zodat zij aan nieuwe virtuele toepassingen kunnen werken.

VR-beleving voor ‘CineKid Festival’ 

De donatie van de VR-brillen is een belangrijke stap in de vormgeving van het opleidingsprogramma om VR-toepassingen binnen diverse industrieën te ontwikkelen en het verlagen van de toegangsbarrière naar immersieve technologie. De devices zullen gebruikt worden in verschillende onderwijsprojecten waarin studenten samen met professionals immersieve ervaringen maken. Voorbeelden hiervan zijn het creëren van een VR-beleving voor het CineKid Festival, het grootste film en mediafestival voor kinderen ter wereld, en een prototype metaverse-omgeving voor één van de grootste supermarktketens van Europa. Voor studenten biedt dit een unieke kans om te werken met deze technologie en voor bedrijven om geïnspireerd te raken door de creativiteit van de nieuwe generatie makers.

XR-Lab

Rufus Baas, Kwartiermaker Metaverse Werkplaats: “Ik ben meestal bescheiden, maar ik heb even gegild van blijdschap toen ik het nieuws hoorde. Het was een grote verassing! Hiervoor werkten de studenten samen met een beperkt aantal brillen, waardoor ze langer met een onderdeel bezig waren. Fantastisch dat er met meer brillen nu ook meer kan.”

Ook vertelde hij hoe trots hij was op de Metaverse Werkplaats en zijn studenten binnen XR-Lab: “Ik zie deze donatie als een bevestiging dat wat we elke dag doen  er echt toe doet en gewaardeerd wordt door de grootste uit de industrie. Dat levert een enorm trots gevoel op, ook naar de studenten. Het talent wat zij hebben wordt op deze manier beloond en met de donatie kunnen zij alleen nog maar meer bijzondere projecten maken.”

Metaverse in nieuw museum Beeld & Geluid 

In het nieuwe Mediamuseum van Beeld & Geluid, dat op 11 februari 2023 de deuren opent, bevindt zich de verdieping Verwonderen, waar bezoekers de toekomst van deze media kunnen ervaren. Deze ruimte zullen Beeld & Geluid en de Metaverse Werkplaats gebruiken om metaverse-innovaties te tonen aan een breed publiek én ze tevens te testen. Het delen van kennis tussen studenten, publiek en technologiepartners creëert op deze manier het perfecte klimaat voor innovatie.

Marilene Streefland, Voorzitter van het College van Bestuur van het Mediacollege Amsterdam, een van de participerende scholen in de Metaverse Werkplaats: “Als technisch-creatieve vakscholen zijn wij hofleverancier van nieuw talent voor deze industrie. Om snel in te kunnen spelen op de ontwikkelingen die daar plaatsvinden werken wij nauw samen met bedrijven en andere vakscholen, bijvoorbeeld in de vorm van projecten en werkplaatsen. Door de toenemende schaal van deze samenwerkingen groeit ook de vraag naar technologie en middelen. Deze donatie van Meta en de samenwerking met Beeld & Geluid, zorgt ervoor dat we als Metaverse Werkplaats sneller kunnen opschalen en ook het bereik en impact van de onderwijsprojecten kunnen vergroten.”

John Leek, Manager Creatieve Industrie Beeld & Geluid: “Als huis van de mediamakers geloven wij heilig in de innovatieve kracht die ontstaat als makers, publiek, kennisinstellingen en industrie samenwerken. Het gloednieuwe Mediamuseum van Beeld & Geluid biedt een uniek inclusief podium waarop resultaten van innovatie kunnen worden ervaren. Het is van het grootste belang dat iedereen in contact kan komen met de AR/VR-producties van de jonge talenten van de Metaverse Werkplaats. Deze samenwerking met Meta en de Metaverse Werkplaats zal een sterke impuls geven aan talentontwikkeling in het AR/VR ecosysteem in Nederland.”

Markus Reinisch, Vice President Public Policy, Europe van Meta: “Het bouwen van de metaverse en het veranderen van de manier waarop we leren door immersieve technologie wordt niet gedaan door één bedrijf. We werken nauw samen met partners om een AR/VR ecosysteem te ontwikkelen dat kansen zal creëren voor docenten en studenten over de hele wereld. We zijn dan ook trots om samen te werken met Beeld & Geluid en Metaverse Werkplaats en hen te helpen bij het opleiden van de volgende generatie creators en ontwikkelaars in de Nederlandse media industrie.”

Eerste Nederlandse organisaties Meta Immersive Learning 

De steun voor Beeld & Geluid en de Metaverse Werkplaats maakt deel uit van het Meta Immersive Learning-programma. Met Meta Immersive Learning investeert Meta 150 miljoen dollar om de volgende generatie creators te helpen ontwikkelen en versterken, immersieve ervaringen te creëren die de manier waarop we leren veranderen, en de toegang tot leren via technologie vergroten. Beeld & Geluid en de Metaverse Werkplaats zijn de eerste Nederlandse organisaties die meedoen aan dit programma.