6 januari 2021

Vijf toepassingen van kunstmatige intelligentie – december

© Skylum
Laatste update: 6 jan '21 - 14:14

Kunstmatige intelligentie (AI) biedt kansen voor onze samenleving. Bijvoorbeeld voordelen op het gebied van gemak, gebruikerservaring en efficiëntie. Maar hoe ziet het dagelijks leven met behulp van kunstmatige intelligentie eruit? Lees in deze blog vijf opvallende toepassingen van kunstmatige intelligentie die we afgelopen maand tegenkwamen.

1. Luminar AI fotobewerking

Skylum heeft Luminar AI gelanceerd voor het professioneel bewerken van portretten en landschappen. Dit is de eerste beeldbewerker die volledig wordt aangedreven door kunstmatige intelligentie. De inhoud van een foto wordt geïdentificeerd, problemen worden geanalyseerd en die diepte van een foto wordt berekend. Vervolgens presenteert de software templates die de fotograaf kan overwegen.

Luminar AI is beschikbaar als zowel een zelfstandige applicatie, plug-in voor Lightroom Classic en Photoshop, als een extensie voor Apple Photos.

2. Tekstgenerator Nederlandse taal

De scaleup ML6 heeft een tekstgenerator gelanceerd voor de Nederlandse taal. Op basis van ingevoerde tekst doet de generator een voorstel voor extra tekst. Dit taalmodel is interessant voor toepassingen zoals samenvatten, begrijpend lezen en automatische vertaling.

Het model gebruikt het Open.AI algoritme als basis en is gevoed met de Nederlandse woorden van de Oscar-Corpus dataset. Het model is hier beschikbaar om te testen.

3. Drone-lichtshows

Dit jaar werd in Rotterdam ingeluid met een video van een droneshow. De betoverende lichtshow met 300 drones werd gemaakt door Drone Light Labs en Mothership. Om de drones in de juiste formaties te laten vliegen werd o.a. een algoritme ingezet. In onderstaande video van Tweakers duiken ze in de technologie achter drone-lichtshows.

3. Dansende robots doen de twist

Het is dan wel geen kunstmatige intelligentie, maar we wilden je dit niet onthouden. De Amerikaanse robotbouwer Boston Dynamics heeft een video gepubliceerd met drie dansende robots. De video is trending en inmiddels al bijna 23 miljoen keer bekeken.

Naast dat het een grappige video is, toont Boston Dynamics duidelijk aan hoe soepel robots inmiddels kunnen bewegen.

5. Dating in Japan

Iets anders opmerkelijks gebeurt er in Japan. Daar wordt kunstmatige intelligentie ingezet om de vergrijzing tegen te gaan. Het land heeft een van de laagste geboortecijfers ter wereld en daar wil de Japanse overheid verandering in brengen. Er is 2 miljard Yen (15,8 miljoen euro) daarom geïnvesteerd in AI MatchMaking.

In Japan is matchmaking door de overheid niet nieuw. Op dit moment worden mensen vooral aan elkaar gekoppeld op basis van onderwijsachtergrond, inkomen en leeftijd. Nu gaat persoonlijkheid een belangrijkere rol spelen. De gebruikers van de service zullen vragen beantwoorden die meer zeggen over hun interesses en waarden. Een algoritme zal vervolgens zoeken naar matches.

Wij zijn vooral benieuwd of er een rol voor kunstmatige intelligentie is weggelegd in zoiets gecompliceerd als liefde. En natuurlijk zijn we nieuwsgierig of het daadwerkelijk gaat leiden tot een stijgend geboortecijfer. Lees hier meer over de AI MatchMaking.

Meer kunstmatige intelligentie?

Nieuwsgierig naar meer toepassingen van kunstmatige intelligentie? Van een tool voor het eenvoudig categoriseren van beelden tot artiesten scouten met algoritmes en kunstrobot Ai-da. Bekijk hier de vijf toepassingen van november.