25 februari 2019
immersive media nieuws Tech Content

Varjo VR-1 net zo scherp als het menselijk oog

Laatste update: 26 feb '19 - 8:08

Een wereld instappen die net zo scherp is als het menselijk oog. Dit is mogelijk met de nieuwe virtual reality-headset van het Finse techbedrijf Varjo. De verkoop van Varjo VR-1 is gestart in 34 landen, waaronder Nederland, België en Duitsland.

De Varjo VR-1 is alleen beschikbaar voor bedrijven en academische instellingen. Daarnaast hangt er een behoorlijk prijskaartje aan deze bril, namelijk: 6.000 dollar. Hier komt per jaar ook een servicelicentie van 995 dollar op. Maar wat zijn de belangrijkste eigenschappen van deze headset? Welke kansen biedt deze haarscherpe techniek?

De belangrijkste eigenschappen van Varjo VR-1

De hoge prijs wordt met name gerechtvaardigd door de complexe dubbele display constructie. Varjo combineert twee technieken in een scherm: micro-OLED en AMOLED. Door de bionische display is het mogelijk om details te creëren die eerder niet zichtbaar zouden zijn geweest. Vormen, contouren, teksten zijn scherp en hebben geen pixelraster of zaagtanden. De resolutie van deze bril is meer dan twintig keer hoger dan elke andere VR-headset.

Vive Pro versus Varjo VR-1
Vergelijking van HTC Vive Pro en Varjo VR-1

Ook wordt de headset geleverd met geïntegreerde eye-tracking. Hiermee kan de bril aan de software laten weten waar je naartoe kijk. Vervolgens kan hetgeen waar je naar kijkt scherper worden gemaakt en het perfireer zicht iets minder scherp. Dit beperkt de rekenkracht voor het device.

De headset weegt 905 gram, dit is bijna twee keer zo zwaar als de Oculus Rift. Verder moet de bril verbonden worden aan een PC. Hiervoor is een tien meter lange usb-c kabel bijgeleverd. Om toch vrij rond te kunnen lopen moet je twee Steam Tracking sensoren ophangen in de ruimte.

Mogelijke toepassingen Varjo VR-1

De meeste beschikbare VR-brillen zijn nog beperkt in schermtechnologie. Deze bril biedt kansen voor industrieel ontwerp, opleiding en simulatie, architectuur, techniek en bouw. Mogelijke toepassingen zijn bijvoorbeeld vliegtrainingen, chirurgische training en prototypes. De bril ondersteunt 3D-tools zoals Unreal, Unity, Autodesk en biedt een eigen programmeerinterface. Onder andere Siemens, Saab en Audi werken met VR-1.

Het Finse techbedrijf heeft een augmented reality extensie aangekondigd. Deze zal later dit jaar verschijnen. Meer informatie over Varjo en VR-1 vind je hier.