7 juli 2017
Blog Business

VPRO en HUMAN initiëren interactieve onderzoeks-journalistiek

Laatste update: 6 jul '18 - 12:12

Interactieve app TREES krijgt steun van Google Digital News Initiative Innovation Fund

De VPRO en Human starten met de ontwikkeling van Trees, een interactieve app voor onderzoeksjournalistiek. Trees biedt een collectief avontuur voor verslaggevers en publiek in de zoektocht naar waarheidsvinding. 

In tijden van fake news, alternative facts en een afbrokkelend vertrouwen in de media, beschouwen VPRO en HUMAN serieuze onderzoeksjournalistiek als een belangrijke publieke taak. De ontwikkeling van Trees als innovatief platform voor interactieve onderzoeksjournalistiek sluit hierop aan en biedt een oplossing bij het herstel van het vertrouwen van het publiek. De naam Trees klinkt als het Engelse ‘trace’, een verwijzing naar de ‘track& trace user experience’.

Transparantie

Trees geeft volledig inzicht in het journalistieke proces. De journalisten, die door niemand minder dan de huidige Amerikaanse president als ‘de oneerlijkste mensen op aarde’ worden getypeerd, delen van begin tot einde hun keuzes, afwegingen en onzekerheden en maken hierbij gebruik van input van het publiek. In de online ‘storyspace’ van Trees onderzoeken zij samen met het betrokken publiek stapsgewijs de verschillende sporen rond een onderwerp, die leiden naar de verhalen die als podcast te beluisteren zijn.

Trees speelt bovendien in op het veranderende mediagebruik van jongeren die traditionele lineaire media steeds meer links laten liggen. Trees kan hen bereiken en betrekken via hun mobiele telefoon en koptelefoon. Door verschillende visuele toevoegingen zoals foto’s, grafieken of datavisualisaties en animaties heeft de app uiteindelijk meer te bieden dan audioverhalen alleen.

Elk onderzoek krijgt een aftrap in een ‘news room meeting’. Drie journalisten brainstormen over de verschillende benaderingen van een onderwerp, stellen de onderzoekslijnen vast en gaan ieder een kant op. De appgebruiker kiest welk pad hij volgt en kan de journalist op allerlei manieren helpen. Het resultaat: een meeslepende vorm van onderzoeksjournalistiek waarin gezamenlijk wordt gezocht naar de waarheid. Uiteraard kan hierbij ook worden gekozen om uitsluitend te volgen en te luisteren.

Totstandkoming

Trees komt mede tot stand met steun van Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en het Google Digital News Initiative Innovation Fund. Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek draagt bij aan de inhoudelijke ontwikkeling van het platform, waarvoor VPRO en Human verantwoordelijk zijn. De technische ontwikkeling van de applicatie wordt mogelijk gemaakt door subsidie vanuit de derde en laatste ronde van Google Digital News Initiative (DNI). Op advies van vooraanstaande media experts uit het veld financiert het DNI Innovation Fund Europese initiatieven op advies van vooraanstaande media experts uit het veld. Financiering gaat naar de meest innovatieve concepten die het ecosysteem van onafhankelijke onderzoeksjournalistiek vooruit willen brengen door middel van technische en organisatorische innovatie.

Trees zal naar verwachting begin januari 2018 in testvorm beschikbaar komen.

Kijk voor meer informatie op de website van de VPRO