14 januari 2019
immersive media Content Tech

HTC heeft twee nieuwe VR-brillen aangekondigd

Laatste update: 25 jan '19 - 10:10

Op de techbeurs CES in Las Vegas heeft HTC twee nieuwe virtual reality-brillen onthuld. De grootste aankondiging was de Vive Cosmos, een headset voor thuisgebruik. Met deze headset zet HTC in op gebruiksgemak. Ook is er een bril met eyetracking aangekondigd voor de zakelijk markt: Vive Pro Eye.

Gebruiksgemak Vive Cosmos

Volgens HTC is gebruikscomfort dan ook voor meer dan 85% van de geïnteresseerden in VR de doorslaggevende aankoopfactor. Daarom zet HTC met de Vive Cosmos in op gebruiksgemak. Hoewel de officiële specificaties van de bril nog niet helemaal duidelijk zijn, zijn er al wel een aantal dingen die we over de bril kunnen zeggen. Zo is er besloten om niet gebruik te maken van de Lighthouse-trackers van SteamVR en is de VR-bril te gebruiken via PC en vermoedelijk ook met smartphone.

In de aankondigingsvideo is te zien dat het geen standalone VR-bril is. De bril moet namelijk worden aangesloten op een PC. De video doet, door de smartphone die naast de headset wordt geplaatst, vermoeden dat ook smartphones kunnen worden aangesloten. De headset heeft geen externe tracking devices nodig om de positie en beweging van de gebruiker te bepalen. Er zijn twee camera’s aan de voorzijde en twee aan de zijkant in de behuizing van de bril gebouwd.

Naast dat er afscheid is genomen van de lighthouse-trackers, neemt HTC ook afscheid van de originele VIVE-controllers. De nieuwe controllers hebben veel weg van de controllers van de Oculus Quest.

De officiële specificaties, lanceringsdatum en prijs van de Vive Cosmos blijven nog even geheim, maar zullen de komende weken volgen.

Vive Pro Eye

De tweede VR-headset die is aangekondigd is de Vive Eye Pro, dit is de vernieuwde versie van de HTC Vive Pro. Deze headset is meer gericht op de zakelijke markt. Het vernieuwende aan deze headset is de oogtracking. Door middel van ingebouwde LED-sensoren kan de headset de oogbewegingen volgen en analyseren. Dit lijkt een interessante headset voor de game-industrie en trainingen. Want in games zou je bijvoorbeeld alleen maar naar je vijand hoeven te kijken. Dit werkt veel intuïtiever dan richten met controllers. Ook biedt eyetracking kansen voor trainingen, zo kan je bijvoorbeeld meer informatie of instructies geven op basis van waar iemand naar kijkt. De Vive Pro Eye komt in het tweede kwartaal van 2019 op de markt.

Lunchsessie over CES 2019

Nieuwsgierig naar de aankondigingen, nieuwste ontwikkelingen en de verborgen pareltjes van CES 2019? Op vrijdag 1 februari organiseren wij een lunchsessie met techwatcher Sander van der Heide over CES 2019. Er zijn nog plekken beschikbaar!