17 januari 2019
Fieldlab Virtual Worlds immersive media Content

Case Nature Obscura uit de VS over de combi van immersive en erfgoed

Laatste update: 22 feb '19 - 8:08

Denk eens aan je favoriete schilderij. Stel je voor dat je in de wereld van je favoriete schilderij kan stappen. Dat je daar alles kan zien, horen, ruiken, proeven en verkennen. Hiermee is de ervaring van het Museum of Outdoor Arts (MOA), een museum in Colorado, te vergelijken.

Op 11 januari opende het museum een meeslepende kunstervaring genaamd ‘Nature Obscura’. Nature Obscura is een ontdekkingsreis door een surrealistisch bos die kunst, beeldhouwkunst en de nieuwste virtual-, augmented- en digitale technologieën combineert.

 

The Surreal Forest from Eric Jaenike on Vimeo.

Zintuigen prikkelen

In het bos hoor je de geluiden van uilen en andere vogels. Ook de verlichting zorgt voor een magische omgeving. De kunstervaring bestaat uit geluidsfragmenten, videoverhalen en fysieke elementen. Met een zaklamp en een speciale app kunnen bezoekers op zoek naar verborgen boodschappen en kleine wezentjes. Hiervoor zijn augmented reality en black light filters gebruikt. Met licht of de app kan je bijvoorbeeld spirituele citaten en interactieve elementen vinden. Verder is er ook een ruimte waar je kan schommelen onder een prachtige stormachtige hemel.

Het project wordt gecoördineerd door MOA en Prismajic, een lokaal bedrijf dat gespecialiseerd is in meeslepende kunst- en technologie-ervaringen. In Nature Obscura staat onze steeds veranderende relatie met de natuur door de tijd heen centraal. Meer dan dertig kunstenaars werkten mee aan deze ervaring. Met kunstinstallaties van onder anderen Nicole Banowetz, Chris Bagley, Tiffany Matheson, Travis Powell, Ian Wagner, Scott Soffa en Mickey Houlihan. Nature Obscura is tot 28 april te zien in MOA.

Nieuwe culturele trend

De combinatie van erfgoed en immersive technieken is een van de nieuwste culturele trends. Deze technieken maken het mogelijk om verhalen op een nieuwe manier te vertellen. Het toepassen van virtual- of augmented reality biedt kansen voor tentoonstellen, beleving, reconstructie en vertelvormen.

Vanuit Media Perspectives zijn we betrokken bij twee projecten die immersive technieken in de cultureel ergoed- en toerismesector stimuleren. Voor meer informatie over het Fieldlab Virtual Worlds of het Fieldlab Immersive kan je contact opnemen met frank.visser@mediaperspectives.nl