13 mei 2019
Blog Data

Live interactive video brengt nieuwe vormen van engagement

Ex Machina - Heat Map
Laatste update: 13 mei '19 - 12:12

PlayTrivia, Shoppable Video, en Twitch extensies waren drie van de producten die Ex Machina demonstreerde op haar HQ Party tijdens The Next Web. Het kantoor van Ex Machina bevindt zich sinds een aantal jaren op de NDSM werf, direct aan de aanlegsteiger van de pont naar Amsterdam Centraal Station. Een prachtige plek, en ook de locatie waar The Next Web plaatsvond.

De overeenkomst tussen de drie producten is dat ze gebruikmaken van live interactive video. Het ‘erbij zijn’ is een belangrijk onderdeel van de beleving. Ex Machina is zelf geen B2C platform, maar levert de techniek aan bedrijven die live interactive video willen inzetten in hun concepten. In het kort: PlayTrivia is een live spelshow, Shoppable Video is zoals de naam al aangeeft video waarbinnen je kunt winkelen en de Twitch extensies worden voor verschillende merken en producten op het Twitch streaming platform gebouwd.

PlayTrivia

PlayTrivia heeft een live host die in een quiz show een aantal vragen stelt en de opbrengst wordt verdeeld over degenen die alle vragen goed hebben. Belangrijk is het live aspect, de quiz start altijd op vaste tijden, wat betekent dat er allerlei verdienmodellen te verzinnen zijn, zoals advertenties tijdens de wachttijd vooraf. Of adverteerders kunnen ‘extra levens’ weggeven aan deelnemers die een vraag fout hebben beantwoord, zodat ze daarmee in het spel kunnen blijven. De techniek wordt nu ingezet met de Spaanse partner Q12 die elke avond om 22.00 uur een quiz start. Hier doen gemiddeld meer dan 150.000 mensen aan mee. De live host krijgt terugkoppeling over het spelverloop en kan daar in zijn teksten op inspelen.

Ex Machina - Shoppable Video

Shoppable video

Shoppable video is vooral bekend geworden door de Singles Day van Alibaba. Hier draaide Alibaba in 2018 in 24 uur meer dan 30 miljard dollar omzet. Het event was goed voor meer dan 1 miljard bestellingen. De eerste miljard dollar omzet werd al gehaald na 1,5 minuut van het programma. Wat Alibaba laat zien is dat zo’n opzet totale integratie vereist van livestream, concept, presentatoren, betaling en afhandeling. Er komt veel meer bij kijken dan alleen de livestream, het verwerken van 1 miljard orders in 24 uur is bijna onvoorstelbaar. Op het moment is alleen Alibaba zelf in staat om de totale conceptintegratie te realiseren en te komen tot zulke monsteromzetten. Bij Ex Machina is er een opzet bedacht waarbij shoppable video ingezet wordt met een wijnmerk. Mensen kunnen een proefpakket bestellen en thuis meedoen met een live proef quiz. Vervolgens kunnen zij de wijn van hun keuze kopen. Maar wie weet gaat ook de techniek van Ex Machina eens de basis vormen van een Singles Day van een concurrent.

Twitch

Het interessantste platform is echter Twitch. Dit gamestream platform is een paar jaar geleden ingelijfd door Amazon en biedt veel interactiviteit op livestreams. Dit biedt niet alleen voor game streams, maar ook voor instructie streams en shopping streams. Ex Machina heeft een aantal extensies gebouwd waarmee overlays met functionaliteit gemaakt kunnen worden. Er is een extensie voor het streamen van FIFA van EA.

Ex Machina - Twitch

Voorbeelden van toepassingen

Daarnaast is er een extensie voor de Amazon Prime Day, een Black Friday event van Amazon zelf. De datum voor 2019 is nog geheim, maar het event zal waarschijnlijk medio juli plaatsvinden. De integratie tussen de Twitch feed, de extensie en Amazon is nog niet zo goed uitgebreid als die van de Singles Day van Alibaba. Daar koop je een product door met je telefoon te schudden. Bij de Twitch extensie ga je voorlopig nog uit Twitch over naar de Amazon site, waar je het koopproces afrondt. Voor instructie streams is er een heat map extensie beschikbaar. Hiermee kan de livestreamer zijn waar kijkers op klikken. Zo kan je bijvoorbeeld vragen of je beter kaart A of B kan spelen. Of bij een kookshow of het een prei- of een koolsalade moet worden

Het creëren van een gezamenlijke beleving

Deze drie producten rond live interactive video vergroten de betrokkenheid van de kijker. Ook creëren ze een gezamenlijke beleving. Misschien gaan we toch weer terug naar het oude tv-tijdperk…

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Wieteke Sevenhuijsen via wieteke@exmachinagroup.com