24 juli 2019
Blog Kunstmatige intelligentie Data

Met AI kinderen stimuleren om op avontuur te gaan

Spot - Kunstmatige intelligentie
Laatste update: 24 jul '19 - 14:14

In Trouw was laatst een artikel te lezen over dat één op de zeven kinderen tussen de vier en veertien jaar oud niet of nauwelijks buiten speelt. Daarom werden wij helemaal enthousiast toen we het project ‘Spot’ van New Deal Design voorbij zagen komen. Met Spot kunnen kinderen buiten op avontuur gaan.

Maar waarom schrijven we hier nou over? Spot is naar ons idee een inspirerende toepassing van kunstmatige intelligentie. Het apparaatje is uitgerust met een camera, pico-projector en met kunstmatige intelligentie. Hiermee vervult Spot de rol van speelgoed, encyclopedie en bedtijdverhaal.

Spot - uitgerust met 3D camera, pico-projector en kunstmatige intelligentie

Speelgoed, encyclopedie en bedtijdverhaal

Want met Spot, bedoelt voor kinderen van 4-9 jaar, kan je objecten, levende wezens of fenomenen vastleggen. Door gebruik te maken van beeldherkenning en een 3D-camera is het apparaatje in staat te vertellen over de dingen die de kinderen zien. Zie het voor je?; een kind is buiten aan het spelen en ziet een roodborstje. Spot herkent de vogel en vertelt wat het voor vogel is en wat hij eet.

Aan het eind van de dag verbindt Spot alle geïdentificeerde objecten met elkaar tot een uniek verhaal. Het apparaat projecteert dan de objecten via een pico-projector en maakt een dagsamenvatting. De dagsamenvatting is ideaal als bedtijdverhaaltje, dat weer essentieel is voor een gezonde ontwikkeling van een kind. Een ideale manier voor het leren van taal en context en het verwerken van indrukken.

Spot bedtijdverhaal kunstmatige intelligentie

Ontdekken en groeien 

Spot draait om ontdekken en groeien. Bij langdurig gebruik leert het systeem ook over de tempo’s en interesses van een kind. Zo zullen er categorieën van interesse ontstaan, waarbij het kind door het systeem wordt aangemoedigd om nieuwe objecten te ontdekken. Op basis van het leertempo en leeftijd van het kind worden de verhalen steeds complexer.

Opvallend is dat Spot niet is uitgerust met een scherm. Dit is een bewuste keuze en gedaan om de natuurlijke manier van interactie te bevorderen. De kinderen leren hun stem in te zetten. Daarnaast kan een kind makkelijk doorvragen in een verhaal.

Proof-of-concept

Dit is naar ons idee een mooi voorbeeld van hoe technologie van toegevoegde waarde kan zijn voor een kind. Een manier waarop het naadloos past bij het tempo en de context van een kind. De Spot is een project van New Deal Design en bestaat als proof-of-concept. Hier vind je meer informatie over Spot.