6 maart 2019

Artist Portal van Nederlandse start-up helpt hits te voorspellen

Laatste update: 17 mrt '21 - 13:13

Doorbreken in de muziekindustrie is de droom van veel artiesten. Maar hoe breek je tegenwoordig door in de muziek? Hiervoor is vanaf nu een tool. De Nederlandse start-up Sounders Music heeft een portal ontwikkeld waarin artiesten de hitpotentie van eigen nummers kan voorspellen.

Volgens Willem Bloem, de oprichter van Sounders Music, wordt in de huidige industrie te veel gefocust op succesvolle sterren. Hierdoor zijn jonge talenten vaak beperkt in middelen, kennis en geld. Daarom ontwikkelde hij de online Artist Portal. Hier kunnen artiesten hun tracks uploaden en testen. Een nummer dat wordt geüpload krijgt een hitpotentieel, deze score is gebaseerd op de mening van muziekliefhebbers die de app gebruiken en algoritmes. De algoritmes berekenen hoe groot de kans is dat het nummer een hit wordt. Hierbij worden data over de muzikale voorkeuren van de Nederlandse bevolking gebruikt. Dit in nauwe samenwerking met GfK.

 

Hitpotentie voorspellen met Sounders Music
Screenshot uit de app Sounders Music

 

Hitpotentie en kwaliteitslabel

De artiesten kunnen hun tracks testen bij echte muziekliefhebbers, een fanbase opbouwen en ontdekt worden. Sounders Music gelooft dat er onder artiesten een sterke behoefte is aan inzichten en begeleiding. Zodra de feedback van een track is verzameld, krijgt de artiest een rapport met resultaten binnen verschillende doelgroepen. Een hitpotentieel krijgt een kwaliteitslabel mee. De artiesten met een kwaliteitslabel kunnen door Sounders Music worden uitgenodigd om een investeringsronde te starten in de app. Muziekliefhebbers kunnen dan investeren in de artiest die werd geselecteerd om hen te ondersteunen bij hun distributie, promotie en opnames. Zo wordt het voor talenten toegankelijk om te beginnen en kunnen we de volgende generatie sterren ontdekken.

De hits die bij het onderzoek werden herkend zijn Zoutelande (Bløf), Gecko (Oliver Heldens), Krantenwijk (Lil Kleine) en Train in the Distance (Paul Simon).