4 februari 2021
Young Media Professional Content Talent

Jamaal Hussein (25): “De ene dag heb ik een inhoudelijk interview met een burgemeester, de volgende dag sta ik op een illegale rave.”

Laatste update: 5 feb '21 - 16:16

Jamaal Hussein (25) is presentator bij het programma Spuiten en Slikken van BNNVARA. Om daar te komen heeft hij het BNNVARA Academy traject gevolgd en succesvol afgerond. Inmiddels begeleidt hij nu zelf nieuwe talenten die de Academy volgen. Naast het presenteren ontwikkelt Jamaal programma’s en doet hij redactiewerk. Jamaal:” Ik heb ervoor gekozen om niet alleen voor de schermen, maar juist ook achter de schermen te werken.”

Voor de Young Media Professionals Community vroegen wij Jamaal naar zijn ambities, werkzaamheden en carrièrekeuzes.

Drie maal is scheepsrecht

Als kind was Jamaal al bezig met media en entertainment. Zo deed hij mee aan talentenjachten, maakte hij komische video’s en voerde hij toneelstukjes op in zijn buurt. Toch heeft hij niet voor een media-gerelateerde opleiding gekozen; iets waar hij als tiener spijt van kreeg. Om te kijken of hij de passie voor de mediasector nog steeds in zich had, is hij modellenwerk gaan doen en nam hij deel aan verschillende programma’s. Jamaal: ”Ik vond dit werk ontzettend leuk en dit was de bevestiging die ik nodig had om mijn droom voort te zetten.”

“Zo heb ik de ene dag een inhoudelijk interview met een burgemeester en de andere dag sta ik op een illegale rave.”

Toen hij een advertentie voorbij zag komen van de BNNVARA Talentday, twijfelde hij geen moment en meldde zich direct aan. Hij vertelt: ”Ik heb uiteindelijk in vijf jaar tijd, drie keer auditie gedaan om kans te maken op die felbegeerde plek bij de BNNVARA Academy.” Gelukkig heeft Jamaal volgehouden, want na de derde auditie kwam hij er eindelijk doorheen. Dit resulteerde in zijn eerste baan bij Spuiten en Slikken.

Van burgemeester naar illegale rave

Een werkdag van Jamaal ziet er vrijwel nooit hetzelfde uit. Wanneer hij redactiewerk doet of programma’s ontwikkelt, is hij vooral bezig met onderzoek en netwerken. Hij vertelt: “Ik schrijf de scripts voor een draaidag, regel de gasten, stuur mailtjes rond of ik typ een nieuw idee voor een programma uit.” Als presentator zien zijn dagen er ook nooit hetzelfde uit. Bij BNNVARA draaien ze altijd verschillende soorten afleveringen waardoor er veel afwisseling is. Jamaal: “Zo heb ik de ene dag een inhoudelijk interview met een burgemeester en de andere dag sta ik op een illegale rave.”

Daarnaast begeleidt hij ook nog de nieuwe talenten van de BNNVARA Academy. Jamaal: “Elke week pitchen de nieuwe talenten hun ideeën voor nieuwe afleveringen bij mij en daar worden er dan een paar uit gekozen. Per week begeleid ik hen dan om deze afleveringen te realiseren.”

Ondanks tegenslagen nu succesvol

Het project waar Jamaal het meest trots op is, is het nieuwe programma ‘Getest’. Jamaal: ”In Getest zullen wij mythes rondom seks of drugs bevestigen of ontkrachten door dit zelf uit te testen.” Het idee voor het programma heeft hij zelf bedacht, waarna hij het concept samen met zijn team heeft uitgewerkt en gepresenteerd. Dit zijn ook de aspecten die hij zo leuk vindt aan zijn baan vertelt hij: “Ik vind het fijn dat ik mijn stem kan gebruiken om anderen te helpen of om misstanden aan te kaarten die mij aan het hart liggen.”

“Ik kan nu met trots zeggen dat ik dit ondanks alle tegenslagen zelf heb gedaan”

Op de vraag of hij zijn carrièrepad op dezelfde manier zou bewandelen als hij het over mocht doen, antwoord hij volmondig ja! Jamaal: ” Ik kan nu met trots zeggen dat ik dit ondanks alle tegenslagen zelf heb gedaan. Ik weet waar ik vandaan heb moeten komen en daardoor waardeer ik mijn positie op dit moment nog meer. Laten we hopen dat dit nog maar het begin van mijn carrière is!”

Tot slot wil Jamaal de lezers nog wat meegeven: “Wees jezelf en laat je visie zien, want dat maakt jou uniek!”

Young Media Professionals community

Voor de Young Media Professionals community interviewen wij elke maand een Young Media Professional. Bekijk hieronder eerdere edities. Wil je als eerste horen over de nieuwste vacatures, trends, tips en ontwikkelingen in de mediabranche? Word dan lid van onze YMP-community op LinkedIn! Wil je een samenvatting van de hoogtepunten en exclusieve kortingen? Meld je aan voor de YMP-nieuwsbrief.