10 juni 2020

Vijf toepassingen van kunstmatige intelligentie – mei

Laatste update: 10 jun '20 - 8:08

Kunstmatige intelligentie (AI) biedt kansen voor onze samenleving. Bijvoorbeeld voordelen op het gebied van gemak, gebruikerservaring en efficiëntie. Maar hoe ziet het dagelijks leven met behulp van kunstmatige intelligentie eruit? Lees in deze blog vijf opvallende toepassingen van kunstmatige intelligentie die we afgelopen maand tegenkwamen.

1. Winnaar AI Songfestival

Met hun liedje Beautiful the World wint team Uncanny Valley uit Australië de eerste editie van het AI Songfestival, georganiseerd door de VPRO in samenwerking met NPO 3FM en NPO Innovatie.

Beautiful the World is in lijn met de competitie voor een groot deel gemaakt met kunstmatige intelligentie. Het is een bijzonder liedje: het team trainde hun machine namelijk met audio-samples van Australische dieren: koala’s, kookaburra’s en Tasmaanse duivels. Daarmee kreeg het een unieke Australische twist.

Lees hier verder over de winnaar van het AI Songfestival en de reactie van het AI-panel.

2. Muziek gemaakt door kunstmatige intelligentie

Op de website van OpenAI, het onderzoeksinstituut voor kunstmatige intelligentie, is te lezen hoe Jukebox is ontwikkeld. Jukebox kan nummers genereren in verschillende muziek- en artieststijlen. Hiervoor is een neuraal netwerk getraind met 1,2 miljoen nummers uit verschillende muziekstijlen.

OpenAI · Rock, in the style of Elvis Presley – Jukebox

Het bovenstaande nummer “Mitosis” is gegenereerd in de stijl van Elvis Presley. Het nummer is mede-geschreven door een taalmodel en OpenAI-onderzoekers. Bekijk hier de 7.116 nummers.

Naast voice nu ook AI-chatbot

In mei werd door Centraal Beheer de chatbot ‘Ceebee’ gelanceerd. De bot kan overweg met natuurlijke taal. Soms sturen mensen lange berichten om hun verhaal kwijt te kunnen. Dit was voor de vorige chatbot een uitdaging, maar CeeBee kan hier wel mee overweg. CeeBee maakt gebruik van intent-herkenning en kan uit berichten de belangrijkste dingen halen en in de juiste context plaatsen. Hierdoor wordt het gesprek dynamischer.

Annemiek Bakker, kanaalmanager Conversation bij Centraal Beheer: ‘Als een van de eerste bedrijven in Nederland hadden we al succesvolle toepassing met AI: De Google Voice action ‘Praat met Centraal Beheer’. Klanten voelden zich beter geholpen. Met dat enthousiasme hebben we deze case uitgebouwd tot een centrale capability. Niet één losse oplossing, maar AI als motor achter alle contacten en kanalen…’

4. AI neemt werk over van tientallen MSN-redacteuren

Volgens verschillende media, waaronder The Guardian, wordt gemeld dat tientallen MSN-redacteuren worden vervangen door AI-robots. Door het proces te automatiseren, komen er bij het selecteren, bewerken en cureren van nieuwsartikelen op de homepages weinig mensenhanden meer kijken. Goed om te weten is dat de content op de nieuwspagina’s van MSN bestaat uit trending nieuwsartikelen van partnermedia.

5. Tentoonstelling AI

Wil je er even tussenuit? De tentoonstelling AI: More than Human is verlengd en tot en met 16 augustus te zien in het Forum in Groningen. In de tentoonstelling staat de impact van AI op ons leven centraal. De expositie laat zien hoe de wens om intelligentie te creëren al eeuwenlang bij de mens hoort en welke gevolgen deze uitvindingen hebben.

Van de roots in het Japanse Shintoïsme, de computerexperimenten van Lady Lovelace in de 18de eeuw en de machine van Alan Turing in de jaren 40, tot de stand van kunstmatige intelligentie nu. In de expositie maak je kennis met historische, technische, sociale en creatieve aspecten van kunstmatige intelligentie. Hier kun je meer lezen over de expositie en tickets.

Meer kunstmatige intelligentie?

Wil jij in 2020 aan de slag met AI? Wij organiseren na de zomer een tweedaagse cursus waarin er aandacht is voor basiskennis/theorie en het maken van eerste opzet voor een concrete AI-toepassing binnen de eigen organisatie.

Nieuwsgierig naar meer toepassingen van kunstmatige intelligentie? Bekijk hier de vijf toepassingen uit april.