3 juli 2018
Dutch Sports Tech Bootcamp Interview sport & live events Tech Content

5 vragen aan Arne Mosselman (Helden Media) over de Dutch Sports Tech Bootcamp

Laatste update: 28 apr '20 - 15:15

Rondom Hashtag Sports, ’s werelds grootste sports media & innovation conference, wordt de Dutch Sports Tech Bootcamp georganiseerd. Helden Media is één van de acht bedrijven die de unieke kans kreeg om deel te nemen aan de Dutch Sports Tech Bootcamp. Zoals op de website van Helden Media te lezen is, staan sportcontent en beleving voor fans centraal voor Helden. In 2009 is Helden Magazine opgericht als tijdschrift over sporters en dan met name de emotionele verhalen achter de sporter. Tegenwoordig is Helden ook een toonaangevend sportmarketingbureau dat werkt voor sporters, sportorganisatie en grote bedrijven die willen activeren in de sport. Anton-Jan en Arne Mosselman waren namens Helden Media aanwezig. Arne is mede-eigenaar en verantwoordelijk voor strategie bij Helden Media, we stelden hem vijf vragen over zijn ervaring in New York.

1. Welke rol spelen sport en tech bij Helden Media?

Onze klanten hebben verschillende vragen, maar komen bij ons vanwege onze sportkennis, creatieve marketingskills en media-expertise. Elke dag staan we voor de uitdaging om mensen met sport te verbinden en technologie is daar cruciaal in. Zo ontwikkelden we een 360-graden film voor Gazelle in Korea en maken we met slechts een smartphone wieleractivaties. Maar ook aan de minder zichtbare kant van content wordt tech steeds belangrijker. Data helpt ons om fans te segmenteren, nieuwe tools zorgen voor een betere koppeling tussen marketing en sponsor KPI’s. Ook gebruiken we in onze strategie-ontwikkeling steeds meer tools die bijvoorbeeld de engagement-scores van sporters automatisch verwerken.

“Eerst moeten we het snappen”

2. Op welke manier zijn jullie bezig met innovatie?

Terwijl sport slechts langzaam verandert (de grote revolutie in 2018: een video scheidsrechter), verandert de manier waarop mensen sport beleven elke dag. Waarom kijken er meer mensen naar een vlog dan naar Voetbal Inside, waarom is SnapChat de meest gebruikte app tijdens de finale van de Superbowl, hoe ontwikkelt de kwaliteit van telefooncamera’s zich? Om voorop te blijven lopen moeten we zowel op het vlak van creatie, productie als distributie onszelf steeds ontwikkelen. We moeten eerst snappen hoe AR-werkt, voor we er in 2019 een toffe activatie rond kunnen ontwikkelen.

Tot slot innoveert ook het marketingvlak. Er komt gelukkig weer meer aandacht voor lange termijn merkwaarden, maar (digitale) meetbaarheid speelt daar een steeds grotere rol. Omdat wij in boardrooms meepraten over de fit van de sponsorstrategie binnen de marketingplannen, moeten we dus ook op dit vlak innoveren.

3.Waarom wilden jullie graag deelnemen aan de Dutch Sports Tech Bootcamp?

Amerika ademt sport, maar vooral entertainment in sport. Als geen ander snappen ze hier dat sport om beleving gaat en dat de ‘belevingsconcurrentie’ op dit moment moordend is: als je even 3 seconden de aandachtsspanne verliest, is de ‘swipe’ naar een nieuwe videoclip van Beyoncé al gedaan. Niet voor niets vindt de Bootcamp plaats in het gebouw van de New York Times én Microsoft. Media en technologie gaan hier hand in hand.

Veel meer dan in Nederland weten ze dat TV voorbij is. Het hele congres staat in het teken van de next step en alle uitdagingen die daarbij komen kijken. Weinig platitudes en hapklare oplossingen dus, maar des te meer gesprekken tussen rightsholders, sportsorganisaties, atleten, contentmakers en mediabedrijven. Iedereen weet dat de wereld van sportmedia razendsnel verandert en dat álle betrokkenen een rol zullen hebben in die toekomst.

De kans om dankzij de Bootcamp een aantal grote spelers uit deze markt in 1-op-1 gesprekken te ontmoeten, daarvan te leren en te verkennen welke toegevoegde waarde wij vanuit Nederland kunnen leveren is een grote toegevoegde waarde aan de conferentie.

“We snappen sport, denken vanuit merken en zetten content en fans centraal.”

4.Welke ambities hebben jullie op de Amerikaanse markt?

Doordat de mediabedrijven hier zo sterk zijn, is de branded contentmarkt relatief onderontwikkeld. Doordat we in Nederland een groot gedeelte van de media van bijvoorbeeld TeamNL vanuit partners financieren, ontstaan formats zoals de MedailleTaxi. Het model dat wij daarvoor ontwikkeld hebben resoneert hier goed.

Op sportief vlak liggen grote kansen voor Nederlandse bedrijven in het voetbal. De Amerikanen omarmen ‘soccer’ nu echt. In elke sportwinkel in de stad hangen de WK-shirtjes in de etalage. Ook NBA-sterren spelen FIFA en het straatvoetbal wordt steeds populairder. Tegelijkertijd worstelen de Amerikanen met het aanslingeren van hun eigen voetbalcompetitie. Op de mainstage van de conferentie vertelde ik daarom gisteren een verhaal over de Hollandse School 2.0. De combinatie van onze voetbalkennis, zeker ook vrouwenvoetbal, en merkactivatie resoneert hier goed. Voetbal is populair in de volledige breedte van de samenleving, veel merken willen die groep bereiken.

Een derde kans zijn de Amerikaanse sportbedrijven die graag de Europese markt willen betreden en in ons de ideale partner zien voor marktintroductie. We snappen sport, denken vanuit merken en zetten content en fans centraal. Onze journalistieke achtergrond zorgt er bovendien voor dat we de doelgroep en verhalen goed kennen. Iedereen kan mooie content maken, maar zorgen dat het bij de doelgroep resoneert is uiteindelijk de grote doelstelling.

“Iedereen is op zoek naar nieuwe initiatieven die hun product nog sterker maken.”

5. Wat voor interessante inzichten hebben jullie gehaald?

Veel inzichten zijn niet in een paar zinnen te formuleren, maar een hele opvallende is de diversiteit in de sportwereld. Sport op het veld is multicultureel en dat is terug te zien in bezoekers van de conferentie, de sprekers en de onderwerpen die geagendeerd worden. Het staat eigenlijk niet ter discussie, maar het valt vooral op hoe ver we achterlopen in Nederland – ook wij zelf bij Helden. Werk aan de winkel dus, we willen de aansluiting bij de sportliefhebber niet verliezen.

Een tweede terugkerende inzicht is het groeiende belang van individuele atleten. Iedereen ziet in dat mensen vooral fan zijn van atleten en steeds minder van clubs, laat staan van federations. Clubs zien het dan ook als grote rol om atleten te helpen zich nog beter te uiten, en maken zich minder druk om hun eigen kanalen. Parallel daaraan zijn rechtenhouders van sportwedstrijden ook sterk gefocust op het creëren van aandacht voor de sport en realiseren ze zich dat ze anderen daar voor nodig hebben. Je ziet bijvoorbeeld Olympische broadcaster NBC veel content met specifieke publishers delen, zodat ze verschillende doelgroepen warm maken voor de Spelen. Nederlandse rechtenhouders hebben nog vaak de neiging de muren op te trekken en alles af te sluiten, vanuit de gedachte dat ze zoveel voor de rechten betaald hebben, dat ze dat niet weg moeten geven.

Het grootste inzicht: doordat de industrie zo verandert, is iedereen op zoek naar nieuwe initiatieven die hun product nog sterker maken. Dat creëert volop ruimte voor (Nederlandse) bedrijven die de sport een warm hart toedragen en op een vernieuwende manier een bijdrage aan de fanbeleving kunnen bieden. Volop kansen dus!

Anton-Jan Thijssen heeft een blog geschreven over zijn ervaring in NY. Hij deelt inzichten, cases en andere noemenswaardige zaken.

De Dutch Sports Tech Bootcamp

De Dutch Sports Tech Bootcamp is een initiatief van Halve Maen, georganiseerd door het Consulaat-Generaal in New York en B. Building Business in samenwerking met Media Perspectives,  HUP – Humans Unlocking PotentialAmsterdam ArenATNO en Hashtag Sports. Dit project kreeg een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) in het kader van het innovatieprogramma SAX.

EFRO