19 januari 2021
tv scte werkgroep programmasignalering Tech

Internationale erkenning voor Nederlandse specificatie programmasignalering

Laatste update: 25 feb '21 - 9:09

De tv-specificatie die is ontwikkeld door de Werkgroep Programmasignalering van Media Perspectives, heeft internationale erkenning gekregen. Deze specificatie – die onder meer gepersonaliseerde reclame op lineaire tv, VOD en OTT mogelijk maakt – is nu officieel opgenomen in een van de standaarden van de internationale organisatie SCTE (Society of Cable Telecommunications Engineers).

De norm is het resultaat van unieke samenwerking tussen de belangrijkste partijen uit de Nederlandse televisieketen. Daarbij gaat het om zowel omroepen, distributeurs en andere partijen. Betrokken bij de totstandkoming van de specificatie waren onder meer NPO, RTL, Talpa Network, STER, Liberty Global, VodafoneZiggo, KPN en Red Bee Media.

Samenwerking

SCTE is erg te spreken over de uitkomst van de samenwerking. “De verbetering van de standaard is goed voor de tv-industrie en het hele ecosysteem”, zegt Paul Woidke van SCTE. Hij prijst met name het werk achter de schermen van Richard van Everdingen die de werkgroep lange tijd heeft geleid.

Ook de Nederlandse partijen zijn trots op het resultaat. “Geweldig dat deze samenwerking en de specificatie internationale waardering heeft gekregen”, zegt Marcel Korstjens van RTL. Ook KPN is tevreden. “De werkgroep heeft actief deelgenomen aan verbeteringen en uitbreiding van de internationale standaard SCTE 35. Trots om hieraan deel te nemen”, aldus Etienne Brants van KPN.

Signaal

Programmasignalering is een signaal dat kan worden toegevoegd aan tv-uitzendingen. Het bevat data waarmee beeldnauwkeurig wordt geregistreerd wat er wordt uitgezonden. Deze technologie is internationaal gestandaardiseerd door SCTE.

Door deze nieuwe technologie kunnen adverteerders selectief huishoudens, dan wel groepen tv-kijkers, bereiken met verschillende reclames binnen een en hetzelfde tv-programma. De standaard herkent namelijk stukken content, ook binnen een reclameblok.

De Nederlandse specificatie voor programmasignalering is hier te vinden.