Ilse Openneer, in januari aangetreden als hoofdredacteur van RTL Nieuws, zit vol ambitie. In een interview in de MediaMatters-radioshow zegt ze dat ze samen met haar redactie continue zoekt naar nieuwe kansen en mogelijkheden voor RTL Nieuws. “Een van de mogelijkheden is Videoland. Ik wil daar graag een vaste plek. Op zo’n videoplatform zou je ook best breaking news kunnen brengen als dat er is.”
Openneer wil nog meer. Zo neemt RTL Nieuws een klimaatwetenschapper in dienst om de redactie te ondersteunen bij verhalen over klimaatverandering. Die wetenschapper is Bart Verheggen, tot voor kort docent aan het Amsterdam University College. “Expertise wordt steeds belangrijker voor journalistieke redacties”, zegt Openneer.
“We voeren een eigen journalistieke agenda”, legt Openneer uit. “Dat laten we zien aan de hand van onze onderzoeksjournalistiek. Denk aan de toeslagenaffaire, maar ook aan de misstanden in de slachthuizen, misbruik van de zorgbonus en nog veel meer. Waar we nu ook op inzetten is het thema ondermijning. Daarvoor hebben we Koen Voskuil (ex-AD, red.) aangenomen. Bart Verheggen gaat samen met de redactie een journalistieke agenda opzetten als het gaat om klimaatverandering. Maar belangrijker nog, hij gaat ons publiek ook voorzien van betrouwbare informatie op dat gebied.”
Het is tamelijk uniek dat een redactie een wetenschapper aanneemt. Volgens Openneer is klimaatverandering een heel belangrijk thema dat af en toe ondergesneeuwd dreigt te raken door ander belangrijk nieuws zoals de oorlog in Oekraïne of het debat over de mondkapjes-affaire. “Daarom investeren we hier in om ons publiek te laten zien wat er echt gaande is.”
Het RTL Nieuws scoort op dit moment 1,2 miljoen kijkers gemiddeld met het tv-nieuws. Online bereikt het ongeveer 6 miljoen mensen. Tevreden met die bereikcijfers is Ilse Openneer niet. Vooral internet zou volgens haar beter kunnen. “Online hebben we niet de plek die we verdienen”. RTL Nieuws komt na AD, NOS, NU.nl en de Telegraaf. “Ik denk dat we naar boven kunnen en moeten.”
Voor Openneer is het belangrijk dat RTL Nieuws echt onderscheidend is. “De publieke omroep staat bij de wetenschapper als de brandstofprijs omhoog gaat. Wij staan aan de pomp. We zijn meer geneigd om vanuit ons publiek te denken en onze verhalen op te bouwen. Wij gaan zelf op onderzoek uit. Wij willen zelf bepalen wat belangrijk is voor ons publiek en niet klakkeloos de ANP-agenda volgen.”
Luister hieronder naar het hele interview.
De MediaMatters-radioshow is iedere eerste donderdag van de maand te beluisteren op New Business Radio. Op donderdag 5 mei is Peter Smet te gast, de directeur van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.