Beeld: © Keen
Kunstmatige intelligentie (AI) biedt kansen voor onze samenleving. Bijvoorbeeld voordelen op het gebied van gemak, gebruikerservaring en efficiëntie. Maar hoe ziet het dagelijks leven met behulp van kunstmatige intelligentie eruit? Lees in deze blog vijf opvallende toepassingen van kunstmatige intelligentie die we afgelopen maand tegenkwamen.
Google Keen wordt online al de slimmere versie van Pinterest genoemd. Op het sociale netwerk wordt machine learning ingezet om content te vinden die aansluit bij jouw interesses. Gebruikers geven een onderwerp op en Keen plaatst vervolgens foto’s, video’s en artikelen die daarop aansluiten. Daar kun je vervolgens overzichten van maken, ‘Keens’. Ook kun je zelf een ‘Keen‘ plaatsen.
Wil je Keen eens uitproberen, dan zou je kunnen starten met de Keen “Fun online ML demos & visualizations”. Keen is beschikbaar in de webbrowser of via de android-app. Het sociale netwerk is een experiment van Googles experimentele afdeling ‘Area 120’. Keen is geheel gratis uit te proberen, maar hiermee geef je Google wel inzicht in je voorkeuren.
NH Radio werkt samen met de Hilversumse startup XS2RADIO voor een test met kunstmatige intelligentie. Iedere maandagochtend worden, tussen 05:00 en 06:00 uur, tussen de platen door nieuwsberichten voorgelezen door een computer die gebruik maakt van kunstmatige intelligentie. Het gaat om de berichten van nhnieuws.nl, dit zijn geen teksten die hier speciaal voor zijn geschreven. Luister hier hoe goed dat klinkt.
Heb je vandaag veel tijd doorgebracht met videobellen? Waarschijnlijk wel. In de MediaMonks labs bedachten ze een manier om de sleur in de online bijeenkomsten te doorbreken. Dit met kunstmatige intelligentie (AI) en videobeldienst Zoom.
Joe Mango, Creative Technologist bij MediaMonks, boog zich de afgelopen tijd over het toepassen van AI in videocalls en presenteerde erover tijdens het Cross Media Café.
Joe Mango: ‘’We were thinking about starting a new image around these conference calls, which we are now bound to everyday. And this is exactly how this project was brought about. I was sitting around the room being constantly on (video)calls and I was thinking: there is a missed opportunity for inactivity.’’
Het resultaat is Object Hunt, een spel te spelen via de webbrowser dat gebruikers uitdaagt om snel een willekeurig object te vinden en aan hun webcam te tonen. Met behulp van een objectherkenningsmodel van Tensorflow wordt gedetecteerd of het gekozen object wordt getoond. Vervolgens kent de app een punt toe aan degene die het als eerste vindt.
Bekijk hier de presentatie van Joe Mango tijdens het Cross Media Café – Meer media dan ooit.
Deze zomer wordt het oude theater Zuidplein in Rotterdam gesloopt. Het nieuwe gebouw, pal naast het Metrostation Zuidplein, is indrukwekkend. In dit artikel op architectenweb is te hoe het innovatieve architectenbureau Studio RAP aan de slag ging met algoritmen.
De wand in de Grote Zaal is met behulp van algoritmes ontworpen. De ruimte telt 6.000 unieke driehoeken van aluminium die samen de akoestiek optimaliseren. Met geavanceerde software is berekend welk effect een bepaalde kromming in het ontwerp heeft op de weerkaatsing van het geluid van een spreker of muzikant op het podium. Daarna is deze hoofdvorm vertaald naar kleinere driehoeken die op hun beurt weer aangepast worden. Dit met het doel om iedere toeschouwer optimaal te laten genieten van een voorstelling of concert.
Het is onderzoekers van Duke University gelukt om onherkenbare gezichten meer dan 60 keer scherper te maken. Met een handje vol pixels van een persoon die je totaal niet herkent, ga je in een paar seconden naar een superrealistisch beeld. In een paar seconden worden er dus miljoen pixels toegevoegd. De machine maakt realistische opties, maar het is niet de werkelijkheid. Voorlopig wordt de techniek vooral voor artistieke toepassingen gebruikt. Zoals bijvoorbeeld bij het schilderij de Mona Lisa.
Bij Duke University werd ook bezorgdheid gemerkt. Dit over het feit dat PULSE zal worden gebruikt om personen te identificeren waarvan het gezicht is vervaagd. Maar op hun website benadrukken ze dat dit onmogelijk is. PULSE maakt denkbeeldige gezichten van mensen die niet bestaan, wat niet verward moet worden voor echte mensen. Het zal niet helpen om het oorspronkelijke beeld te identificeren of te reconstrueren.
In de podcast Wetenschap Vandaag van BNR hoor je onderzoeker Cynthia Rudin van Duke University over het model.
Lees hier meer over het onderzoek.
Wil jij in 2020 aan de slag met AI? Wij organiseren na de zomer een tweedaagse cursus waarin er aandacht is voor basiskennis/theorie en het maken van eerste opzet voor een concrete AI-toepassing binnen de eigen organisatie.
Nieuwsgierig naar meer toepassingen van kunstmatige intelligentie? Bekijk hier de vijf toepassingen uit mei.