Kunstmatige intelligentie (AI) biedt kansen voor onze samenleving. Bijvoorbeeld voordelen op het gebied van gemak, gebruikerservaring en efficiëntie. Maar hoe ziet het dagelijks leven met behulp van kunstmatige intelligentie eruit? Lees in deze blog vijf inspirerende toepassingen van kunstmatige intelligentie die we afgelopen januari tegenkwamen.
Google Translate is een veel gebruikt Google-product. Je typt een tekst en het systeem kan het in meer dan 100 andere talen omzetten. Handig als hulp om een tekst te vertalen of als je in het buitenland bent. In januari heeft Google tijdens een presentatie een nieuwe functionaliteit voor de Google-Translate app van Android-gebruikers getoond. Hiermee is het mogelijk om audio real time om te zetten in een andere taal. Een complexe toepassing waarbij rekening gehouden wordt met interpunctie, context en dialect. Het is nog onbekend wanneer de functionaliteit beschikbaar komt.
Duitse studenten van verschillende hogescholen en universiteiten werkten in teams aan vraagstukken van mediabedrijven. De resultaten zijn gepresenteerd tijdens de Prototyping Lab Reveals op designxport Hamburg. Een team heeft drie maanden gewerkt aan het ontmaskeren van nep-advertenties van GoogleAdManager voor SPIEGEL MEDIA.
De studenten ontwikkelden een Support Vector Machine, die op basis van geclassificeerde gegevens voorspellingen kan doen over de maker van de reclamemedia. Aangezien deze gegevens niet via een interface kunnen worden uitgelezen, heeft het team een extra ‘bot’ gecreëerd. Op deze manier kon GoogleAdManager worden doorzocht en het systeem worden getraind met deze bevindingen. De uiteindelijke hit rate van de AI-toepassing was 95 procent.
Samsung werkt aan een onzichtbaar toetsenbord voor smartphones, tablets en laptops. Het onzichtbare toetsenbord heet Selfietype en een demo werd gepresenteerd tijden CES. De frontcamera is uitgerust met AI. Deze herkent vingers en volgt de beweging en begrijpt hierdoor welke letters je intypt op het onzichtbare toetsenbord.
Het idee is erg futuristisch en we moeten toegeven; het ziet er ook wel een beetje komisch uit. Of deze toepassing daadwerkelijk beschikbaar komt voor Samsung-toestellen moet de tijd uitwijzen. Er is niet bekend gemaakt wanneer en in welke apparaten de technologie geïntegreerd wordt.
Op CES 2020 introduceerde het Nederlandse BrainCreators een totaaloplossing voor schaalbare AI genaamd: BrainPower. Het platform BrainPower brengt data, domeinkennis en algoritmes bij elkaar op één fysieke machine. Hiermee kunnen organisaties zelf AI-toepassingen datasets verrijken, beheren en AI-toepassingen ontwikkelen. BrainPower is beschikbaar vanaf 3.500 euro per maand.
Eerder hebben we geschreven over een toepassing die voorspelling kon doen over de verspreiding van een Ebola-uitbraak aan de hand van de verplaatsing van mensen. Met de verspreiding van het nieuwe corona-virus kan bijvoorbeeld data worden verzameld van luchtmaatschappijen, verkeersinformatie en Google om te voorspellen hoe snel het virus zich verspreidt en waarheen. Hier wordt volgens dit bericht op Bright al hard door wetenschappers aan gewerkt.
Wil jij in 2020 aan de slag met AI? Wij organiseren een tweedaagse cursus waarin er aandacht is voor basiskennis/theorie en het maken van eerste opzet voor een concrete AI-toepassing binnen de eigen organisatie.
Nieuwsgierig naar meer toepassingen van kunstmatige intelligentie? Lees hier de vijf toepassingen uit december.