3 mei 2019
cursus podcast Content

Onze vijf tips voor inspirerende podcasts

vijf tips voor inspirerende podcasts
Laatste update: 3 mei '19 - 12:12

Met 2,2 miljoen Nederlandse luisteraars is de podcast nog nooit zo populair geweest. Meer mensen kiezen er ook voor om een podcast te maken. De onderwerpen van podcasts zijn erg gevarieerd; van business tot fictie. Deze variatie is niet gek, aangezien iedereen verhalen te vertellen heeft en de podcast is hier perfect voor. Bij Media Perspectives luisteren we ook graag podcasts. Lees in deze blog over onze vijf tips voor inspirerende podcasts. Misschien raak je wel geïnspireerd voor een eigen podcast?

Van Gogh Belicht: de brieven

Een favoriet van ons is de podcast Van Gogh Belicht: de brieven. In iedere aflevering wordt een brief van de beroemde kunstenaar voorgelezen door een Nederlandse schrijver, acteur of muzikant. Daarnaast vertellen de voorlezers hoe de brieven hen persoonlijk raakt. De podcast is onderdeel van een crossmediale campagne om de brieven bekender te maken onder een breder publiek. Wij waren vooral te spreken over hoe het Van Gogh museum een podcast gebruikt om cultureel erfgoed te presenteren. De manier waarop zij dit doen zorgt ervoor dat je de verhalen echt voor je gaat zien.

The Digiday podcast

De engels-talige podcast, the Digiday podcast, bespreekt iedere week belangrijk nieuws en problemen die relevant zijn voor de media- en marketingwereld. De focus ligt dan vooral op hoe technologische veranderingen deze sectoren veranderen en hoe zij zich kunnen aanpassen aan de ‘digital age’. Al met al, een interessante podcast, waarin veel belangrijke figuren uit de mediasector aan het woord komen. Denk aan medewerkersvan bedrijven zoals CNN, Hearst en the Washington Post.

Startup

Alex Blumberg; de oprichter van Gimlet, een groot podcastplatform, vertelt over het leven van een ondernemer. Als onderdeel van StartUp interviewt hij bekende namen in de media-industrie, maar hij vertelt ook over zijn eigen ervaringen met het oprichten van Gimlet. Onderwerpen die aan bod komen zijn; het zoeken van financiering, het vinden van een partner en een naam voor het bedrijf. Deze podcast hoort bij onze favorieten, omdat Alex Blumberg deze situaties op een grappige manier aan het licht brengt. Hij gebruikt verhalen en verschillende geluidsfragmenten om een duidelijk beeld te scheppen van deze verschillende scenario’s.

De Brand in het Landhuis

Onderzoeksjournalisten gebruiken podcasts om verhalen te vertellen over verschillende onderwerpen. In ‘de Brand in het Landhuis’ gaat podcastmaker Simon Heijmans op zoek naar antwoorden rondom de dood van Ewald Marggraff. De grootgrondbezitter is tijdens een brand in zijn landhuis om het leven gekomen. Met hem is zijn vermogen van 160 miljoen en zijn kunstcollectie van ruim 500 schilderijen in rook opgegaan. Naast dat de audio erg prettig is om naar te luisteren, wordt alles mooi beschreven en is de podcast ontzettend spannend.

Echt gebeurd podcast

Tijdens de ‘Echt gebeurd’ podcast vertellen verschillende mensen mooie, bijzondere of grappige verhalen over dingen die ze zelf hebben meegemaakt. De verhalen zijn vaak humoristisch, maar ook emotioneel geladen. Er zijn veel verschillende onderwerpen, maar ook terugkerende formats zoals het ‘Puberdagboek’ waarin mensen uit hun tienerdagboeken voorlezen. De podcasts zijn niet te lang, waardoor het een podcast is die je snel opzet. Het is een initiatief van Micha Wertheim en Paulien Cornelisse, met Rosa van Toledo en Maarten Westerveen in de redactie. Daarbij is het de populairste podcast van Nederland.

Je eigen podcast maken?

Onze top 5 laat zien hoeveel verschillende podcasts er zijn. Een podcast over cultureel erfgoed, een onderzoek naar een brand en verhalen over het dagelijks leven. Ben je geïnspireerd geraakt door deze podcasts? En wil je een eigen podcast creëren? Media Perspectives biedt de cursus ‘In Pod we trust’ aan. Tijdens de cursus leert Maarten Westerveen van de populaire ‘Echt Gebeurd’ podcast je hoe je een succesvolle podcast maakt, van concept tot koptelefoon. Meer informatie over de cursus vind je hier.