In de tentoonstelling Nude Now viert Museum Hilversum de schoonheid van het lichaam. Dit met 110 werken van 33 fotografen die samen de geschiedenis van naaktfotografie weergeven. Dit zijn werken uit de privécollectie van Lindy en Roy Kahmann en de Kahmann Gallery Collectie. Speciaal voor deze tentoonstelling maakten drie kunstenaars voor het eerst een werk in Virtual Reality (VR). Zij werden bij deze productie begeleid door drie experts van het Immersive Fieldlab van Media Perspectives. Cas Ketel en Dajo Brinkman en Michel Verspagen namen de introductie, productie, post-productie en programmering voor hun rekening. Tijdens het podium op 12 september deelden de kunstenaars hun ervaringen. De tentoonstelling loopt t/m 22 september 2019, en is tijdens Dutch Media Week te zien in de immersive zone op het Media Park.
In de VR-beleving van Carla van de Puttelaar draait het om het vrouwelijk lichaam. Zij laat de intimiteit van ochtendscènes zien. Het opstaan, aankleden en communicatie tussen verschillende mensen. De toeschouwer is in de ervaring letterlijk de spiegel waar de vrouwen zich soms heel direct tot richten. Zo direct dat het als ongemakkelijk kan worden ervaren. Er zijn drie scènes tegelijkertijd, dus ook hier kan je als kijker je blik van de ene naar de andere scène laten gaan, en weer terug.
In een geluidsopname die wordt afgespeeld is duidelijk te horen dat Carla in haar hoofd een duidelijk plaatje voor zich ziet. Van te voren heeft ze goed nagedacht over vorm, textuur, licht en de rol van de modellen. Carla: “VR maken heeft mij een ontzettende boost gegeven in mijn creativiteit.”
Laura Hospes heeft de VR-beleving heel dicht bij haar eigen werk gehouden. De fotografe staat bekend om de zelfportretten die zij maakt. In haar fotografie laat zij haar psychische reis zien. Laura kwam in april 2015 terecht in een psychiatrische afdeling. Hier legde zij iedere dag haar emoties vast. Na een reis in Canada met haar zusje kwam voor haar een omslagpunt. Inmiddels vindt Laura haar lichaam een mooi onderdeel. De serie foto’s die nu te zien is in Museum Hilversum gaan dan ook over schoonheid.
Maar in haar VR-beleving heeft ze ook de ongemakkelijkheid opgezocht. Dit door te kiezen voor houdingen die niet af zijn. Als je haar VR-beleving ziet, zou je kunnen denken dat het een foto is. Maar als je goed kijkt, dan zie je 4 minuten lang kleine subtiele bewegingen en ademhaling.
Laura: “Normaal gaat mijn fotografie spontaan. VR-maken was wennen, want dan moet je van te voren poses kiezen.” De vier poses zijn rondom in de VR-opstelling gemonteerd. Als observator zie je Laura dus vier keer vier minuten in een stilstaande pose, en kun je anders dan bij een lineaire video iedere keer je blik naar een andere pose of een ander onderdeel van de pose laten gaan.
Bastiaan Woudt is pas begonnen met fotograferen na de geboorte van zijn oudste zoon. Het was nooit de bedoeling om professioneel fotograaf te worden. Ook werd hij in eerste instantie niet erg enthousiast over VR maken. Hij dacht dat VR altijd betekende dat je een wilde achtbaanrit moest doorstaan. Maar na enig overhalen en het tonen van de mogelijkheden is zijn eerste VR-productie hiermee een feit.
Nadat hij zelf een VR-producties had ervaren, was hij om. In zijn VR-beleving is een naaktshoot te zien, zoals hij deze altijd doet. Een kleine intieme setting met alleen het model, de stylist en de fotograaf. Zijn foto’s zijn zo dat het naakt niet 1:1 terug te zien is. De 360 camera echter legt elk detail van dichtbij vast. Het is alsof de kijker een vlieg op de muur van de fotoshoot is. Iets wat de museumbezoeker anders nooit te zien zou krijgen. Het geeft daarmee zowel een blik op het naakt, als op de fotograaf. Verrassend is dat de fotograaf ook van jou een Polaroid schiet. Helaas is die er niet als je de bril afzet!
Bastiaan geeft aan dat hij nog op zoek is naar een manier dat VR echt van toegevoegde waarde is op zijn werk. Een weg die hij ook wil bewandelen. Hiervoor heeft hij dan ook een VR-bril aangeschaft. To be continued!
De tentoonstelling Nude Now is tot en met 22 september te zien in Museum Hilversum. Ga je dat niet redden? De VR-belevingen zijn tijdens de Dutch Media Week te zien in onze Immersive Zone. Op donderdag zijn er verschillende immersive demo’s te zien binnen het thema Art & Learning, waaronder de VR-belevingen van Laura Hospes, Carla de Puttelaar en Bastiaan Woudt. Deze VR-belevingen geven een blik in de ziel, een blik op drie ochtendscènes, en een blik op de totstandkoming van een foto. De VR-belevingen zijn daarmee echt kunst, en zijn dan ook aangekocht voor de collectie van Museum Hilversum.