Kunstmatige intelligentie (AI) biedt kansen voor onze samenleving. Bijvoorbeeld voordelen op het gebied van gemak, gebruikerservaring en efficiëntie. Maar hoe ziet een dagelijks leven met kunstmatige intelligentie eruit? Lees in deze blog vijf inspirerende toepassingen van kunstmatige intelligentie die we in mei tegenkwamen.
Een opmerkelijke toepassing van AI zagen we uit Rusland. De onderzoekers van het Samsungs AI Lab tonen in een nieuw onderzoek aan dat met slechts een enkel beeld van iemands gezicht voldoende is om een levensechte animatie te creëren.
Het opmerkelijke aan deze toepassing is dat er slechts één beeld nodig is. Er zijn normaal gesproken gigantische hoeveelheden beelden nodig om het netwerk te kunnen trainen. Maar hoe kan dit dan? Het netwerk is getraind om expressieve kenmerken te herkennen zoals ogen, mond, neus en wenkbrauwen. Daarnaast is geleerd hoe menselijke gezichten in zijn algemeenheid bewegen. De gepresenteerde resultaten zijn indrukwekkend. Zo worden Marilyn Monroe, Einstein en Salvador Dalí met slechts een beeld tot leven gebracht. Maar ook geschilderde portretten zoals de Mona Lisa zijn omgezet in realistische animaties.
Maar wat als je nog een stapje verder gaat? Het Amerikaanse Salvador Dalí Museum heeft met kunstmatige intelligentie een levensechte, pratende versie van de beroemde schilder gemaakt. Het resultaat is 45 minuten aan ‘nieuw’ materiaal van Dalí. Het verhaal dat hij aan de museumbezoeker vertelt is iedere keer anders.
Hiervoor werd een netwerk getraind met ruim 6.000 archiefbeelden. Net zoals bij Samsung werd het netwerk geleerd expressieve kenmerken te herkennen. Vervolgens werden het gezicht over dat van een acteur met de zelfde lichaamsbouw geplakt. Ook werd er een stemacteur ingeschakeld voor het unieke stemgeluid.
Een ander voorbeeld van kunst en AI is het experiment PoemPortrait van Google. Hoe werkt het? Op de website kan je een woord intikken en vervolgens genereert het algoritme een gedicht. Het gedicht kan je plaatsen over een selfie. Dit unieke gedicht is gebaseerd op 20 miljoen woorden uit de 19e eeuwse poëzie. PoemPortraits is tot stand gekomen uit een samenwerking tussen programmeur Ross Goodwin en designer Es Devlin.
Welke modellen in onderstaande video zijn echt en welke zijn kunstmatig gegenereerd?
Dat was dus een strikvraag. De modellen in bovenstaande video zijn allemaal nep en gegenereerd met AI. De aan de Japanse Kyoto University gevestigde startup DataGrid heeft een artificiële intelligentie ontwikkeld die mensen genereert. De superintelligente AI is gemaakt met behulp van een zogeheten Generative Adversarial Network (GAN). Het is opgebouwd uit twee AI’s die elkaar proberen te verslaan. In dit geval produceerde één AI beelden van nep-mensen en probeerde een tweede AI beelden van echte mensen en nep-mensen van elkaar te onderscheiden. Het resultaat is dus te zien in bovenstaande video.
Door producten af te prijzen op basis van de houdbaarheidsdatum wilt Albert Heijn voedselverspilling tegengaan. Albert Heijn zet een nieuwe stap door producten dynamisch te gaan afprijzen. Dat houdt in dat er automatisch korting wordt gegeven aan producten met een korte houdbaarheid. Er wordt gebruik gemaakt van een algoritme die de optimale afprijzing berekent. Daarbij wordt er rekening gehouden met meerdere factoren zoals de voorraad in de winkel en de verkoopprognose. Maar ook factoren als weersomstandigheden spelen mee. De klant krijgt in de winkel twee prijzen te zien: de reguliere prijs en de prijs met korting. Hoe korter de houdbaarheid, hoe hoger de korting. En deze prijzen kunnen door het algoritme automatisch verandert worden.
Op dit moment wordt er een proef gedaan in de Albert Heijn in Zandvoort bij de gevogelte- en vis-producten. Als de uitkomst van de proef positief is, dan wordt er gekeken of deze dynamische prijskaartjes in meerdere winkels worden toegepast.
Nog eentje dan… we kwamen ook een bericht tegen over het ‘Civic AI Lab’. In het kort: Sennay Ghebreab vluchtte als kind vanuit Eritrea naar Schiedam en wilt kunstmatige intelligentie inzetten om geschikte plekken te vinden voor asielzoekers. Het Innovation Center for Artificial Intelligence helpt hem met het opzetten van een lab. Later dit jaar horen we hier waarschijnlijk meer over.
Nieuwsgierig naar meer toepassingen van kunstmatige intelligentie? Bekijk hier de vijf toepassingen uit april.