Kunstmatige intelligentie (AI) biedt kansen voor onze samenleving. Bijvoorbeeld voordelen op het gebied van gemak, gebruikerservaring en efficiëntie. Maar hoe ziet een dagelijks leven met kunstmatige intelligentie eruit? Lees in deze blog vijf inspirerende toepassingen van kunstmatige intelligentie die we in september tegenkwamen.
Kunstonderzoek kan makkelijk worden door de inzet van kunstmatige intelligentie. Regelmatig worden röntgenfoto’s van schilderijen gemaakt, want met röntgenstraling kan je al het waren door een schilderij heen kijken. Met deze techniek kunnen restaurateurs en kunsthistorici dieperliggende verflagen ontdekken en erachter komen welke technieken de kunstenaar heeft gebruikt. Maar röntgenstralen brengen alle details aan het licht, dit heeft tot nadeel dat het nog best een uitdaging kan zijn om er echt wijzer door te worden en het schilderij daadwerkelijk beter te begrijpen.
Maar daar hebben onderzoekers een oplossing met kunstmatige intelligentie voor bedacht. Door middel van een nieuw ontwikkeld algoritme kunnen de elementen van het schilderij duidelijker worden afgebeeld. Dankzij deep learning kan het algoritme de complexe lagen uit de röntgenfoto’s beter scheiden en herkennen. De onderzoekers hebben het algoritme met succes getest op het schilderij ‘De aanbidding van het Lam Gods’ van Van Eyck. Het lukte ze om twee duidelijke en heldere beelden van het schilderij te produceren. Zo helpt de toekomst ons met het ontdekken van het verleden…
De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances.
Ook McDonald’s investeert in AI. In september nam de fastfoodketen de startup Apprente over. Deze Californische startup, die is gespecialiseerd in spraakherkenning, gaat het bestelproces in de McDrive automatiseren. Met spraakherkenning wil McDonald’s het bestelproces voor automobilisten versnellen en vereenvoudigen. Het systeem zou getraind zijn om complexe bestellingen op te nemen. Ook heeft het geen moeite met veranderingen in de bestelling en bijvoorbeeld accenten. Bronnen melden dat de vernieuwde praatpalen al vanaf volgend jaar onderdeel zijn van alle Amerikaanse McDrive’s.
Nieuwe technologie als algoritmes bieden de maatschappij kansen. Zo schreven we eerder dit jaar over een algoritme van Albert Heijn dat door dynamisch afprijzen voedselverspilling tegengaat. Maar er zijn ook negatieve voorbeelden zijn in het nieuws waarin data worden ingezet om iemand te overtuigen van politieke standpunten. Met het het Algoritmisch Historisch Museum wil de gemeente het bewustzijn en de kennis omtrent algoritmes aanwakkeren. Door algoritmes in een historische context te plaatsen laten ze bezoekers zien dat er ook een keerzijde zit aan het gebruik van algoritmes. De voorbeelden laten zien dat algoritmes niet altijd objectieve en neutrale beslissingsmakers zijn. Het pop-up museum voor AI-bewustzijn was van 24 september tot 5 oktober te zien in het stadhuis van Den Haag.
‘Hoeveel AI gaat er schuil achter één glas melk?’ dit artikel verscheen in september op Emerce. Het artikel verwijst naar een podcast uit de serie ‘Cases’. Het is het verhaal over ‘Bertha65’ de Texelse koe die meer melk geeft en minder ziek is dankzij AI. In de podcast kom je erachter hoe AI de agrarische sector verandert.
In het kort: De koeien worden 24 uur per dag in de gaten gehouden door middel van een halsband met een oranje blokje. Deze sensor registreert wat de koe doet; of de koe beweegt of bijvoorbeeld aan het eten is. Kunstmatige intelligentie herkent deze specifieke bewegingen. Met deze data wordt een profiel van de koe gemaakt. Deze resultaten worden vergeleken met het normale gedrag van een koe en met het gedrag van de andere koeien. Als het gedrag van de koe te veel afwijkt, krijgt de veehouder hierover een melding. Het systeem stelt dan een verandering voor, de veehouder koppelt terug wat er aan de hand was. Zo leert persoonlijke assistent IDA de veehouder en de koe kennen.
Een luistertip: deze podcast is onderdeel van de serie ‘Cases’ van Deloitte en Dag en Nacht media. Er zijn nog veel meer afleveringen over hoe technologie ons leven verandert. Van autonome auto’s tot machine learning en DDoS-aanvallen.
De universiteit MIT in Colorado heeft een systeem met kunstmatige intelligentie ontwikkeld, genaamd RiskCardio. Dit systeem kan aan de hand van een hartfilmpje (ECG) het risico berekenen dat iemand komt te overlijden als gevolg aan hartfalen.
Het werkt zo: een hartfilmpje van 15 minuten brengt de opeenvolging van hartslagen in kaart. Deze wordt geanalyseerd door het algoritme. Het algoritme is getraind met historische data van hartpatiënten. Door het vergelijken van patronen bij verschillende hartpatiënten kan er in korte tijd worden bekeken of er overeenkomsten zijn. Hierdoor kan er worden voorspeld of je binnen 30 dagen dood gaat, of binnen 60, 90 of zelfs 365 dagen.
Het systeem is alleen nog niet klaar om in ziekenhuizen te worden ingezet. Er moet eerst nog meer data worden verzameld en er moeten meer variabelen worden meegenomen om het algoritme te trainen. Daarna kan het worden getest en mogelijk als waarschuwingsalarm dienen om artsen snel te laten schakelen. Naar ons idee is het een mooi vooruitzicht dat kunstmatige intelligentie de zorg helpt te verbeteren.
Nieuwsgierig naar meer toepassingen van kunstmatige intelligentie? Bekijk hier de vijf toepassingen uit augustus