6 september 2019
Blog Kunstmatige intelligentie Data

Vijf toepassingen van kunstmatige intelligentie – augustus

Laatste update: 30 okt '19 - 8:08

Kunstmatige intelligentie (AI) biedt kansen voor onze samenleving. Bijvoorbeeld voordelen op het gebied van gemak, gebruikerservaring en efficiëntie. Maar hoe ziet een dagelijks leven met kunstmatige intelligentie eruit? Lees in deze blog vijf inspirerende toepassingen van kunstmatige intelligentie die we in augustus tegenkwamen.

1. AI-software deed CEO na

De eerste toepassing in deze blog is zeker niet bedoeld om jullie te inspireren, maar wel een interessante toepassing van AI…  In maart hebben criminelen 220.000 euro gestolen met behulp van kunstmatige intelligentie. Ze hebben dit gedaan door het hoofd van een Brits Nutsbedrijf op te bellen met een software die de stem nabootste van een topman van het moederbedrijf. Het hoofd van het Nutsbedrijf herkende de stem en de intonatie van de topman en hierdoor was hij ervan overtuigd dat hij hem daadwerkelijk aan de telefoon had.

Vervolgens hebben zij geëist dat hij binnen een paar uur 220.000 euro stuurde naar een Hongaarse leverancier, wat uiteindelijk in de zakken van criminelen eindigde. Kort hier na hebben de criminelen het weer geprobeerd bij hetzelfde slachtoffer, maar kreeg deze argwaan toen hij zag dat het telefoontje uit Oostenrijk kwam.

Dit is de eerste keer dat kunstmatige intelligentie is gebruikt bij ‘CEO-fraude’ en hopelijk ook de laatste keer.

2. Keanu Reeves deep fake video

De zogenaamde ‘Deepfake’ video’s worden steeds populairder. Deepfake is een fenomeen waarbij de maker het gezicht of de stem van het originele personage vervangt met die van iemand of iets anders. Deze video’s zijn bijna niet van ‘echt’ te onderscheiden. Wat mogelijk weer kan leiden misleidende informatie en dus nepnieuws, maar ook tot onschuldige hilarische toepassingen.

Deze maand is er een hilarische video online gezet van Keanu Reeves die te gast is in Sesamstraat. In de VS brengen regelmatig beroemdheden een bezoek aan Sesamstraat, maar nog niet op de manier waarop Keanu Reeves heeft gedaan…


De clip is online gezet door het YouTube-kanaal DrFakenstein die nog veel meer leuke Deepfakes op zijn kanaal heeft staan.

3. Bananen eten na 2025

De banaan is een van het meest gegeten stukken fruit in de westerse wereld. Meer dan 50% van alle bananen is van het ras Cavendish. Dit is riskant, want een schimmel kan bijna alle bananen ter wereld uitroeien. In 1960 gebeurde dit bijna, maar nu gaan er verhalen rond dat door schimmelziekten de banaan in 2025 is uitgestorven. Hopelijk biedt deze toepassing van AI uitkomst.

Waar bananentelers in het verleden veel moeite hadden met het beschermen van hun gewas tegen plagen en ziekten, is er nu een nieuwe tool voor de smartphone ontwikkeld die dit tegen moet gaan. Met deze tool kan de gebruiker het gewas scannen op vijf ziekten en één plaag. Tijdens het testen bleek de tool een gemiddelde succesratio van 90% te hebben.  Het mooie van dit soort AI-tools is dat ze steeds makkelijker te verkrijgen zijn voor iedereen; ook voor de kleinschalige telers.

4. Inspireren drummers

Sony heeft onlangs een nieuwe tool ontwikkeld die bijpassende kickdrum ritmes genereert op basis van de muziek die het hoort. Deze kunstmatige intelligentie, genaamd DrumNet, herkent de tonen en het ritme van de muziek. Om DrumNet zijn muzikale intelligentie te geven, heeft het de data ontvangen van 665 nummers uit verschillende genres zoals: rock, pop en EDM. Op dit moment maakt DrumNet nog niet gebruik van de volledige drum set. Deze stap willen ze nog wel gaan maken. Zoals het kopje al verraadt, is het niet de bedoeling van Sony om muzikanten te vervangen, maar juist om ze te inspireren en voorzien van betere hulpmiddelen om hun creatieve ideeën (gemakkelijker) te realiseren.

5. Pyjama met AI en AR

Deze toepassingen laat een combinatie van verschillende technieken zien. Ook vinden we het mooi om te zien hoe deze toepasbaar zijn gemaakt voor kinderen. In de nieuwe wintercollectie van het Belgische merk Woody kunnen kinderen de diertjes op hun pyjama tot leven laten komen. De Woody World app herkent dankzij beeldherkenning het diertje en plaats hem in de ‘echte ruimte’.

Deze diertjes komen niet alleen tot leven, maar kinderen kunnen de diertjes ook allemaal leuke dingen laten doen zoals dansen en slapen. Ook kunnen de kinderen in de Woody World kijken wat het verhaal is van de diertjes en hier naar luisteren.

Nieuwsgierig naar meer toepassingen van kunstmatige intelligentie? Bekijk hier de vijf toepassingen uit juli.