Kunstmatige intelligentie (AI) biedt kansen voor onze samenleving. Bijvoorbeeld voordelen op het gebied van gemak, gebruikerservaring en efficiëntie. Maar hoe ziet een dagelijks leven met kunstmatige intelligentie eruit? Lees in deze blog vijf inspirerende toepassingen van kunstmatige intelligentie die we in juni tegenkwamen.
De software van Adobe wordt al jarenlang gebruikt als hulpmiddel om fake foto’s te maken. Maar om het vertrouwen in digitale media te vergroten werkt Adobe aan kunstmatige intelligentie die gemanipuleerde foto’s kan herkennen. Dit gaat voorlopig om foto’s die met een specifieke tool in Photoshop zijn bewerkt.
Onderzoekers en wetenschappers trainden met behulp van tienduizenden voorbeelden van gemanipuleerde afbeeldingen een neuraal netwerk. De technologie kan identificeren waar en hoe een foto is gemanipuleerd. Een interessante toepassing, want vervalste beelden kan leiden tot ongewenste situaties, zoals bijvoorbeeld nepnieuws. Deze toepassing verwachten we nog veel te gaan zien bij nieuwsmedia. Wanneer de software het lab verlaat en of het beschikbaar komt voor het algemene publiek is nog niet bekend. Hier is meer informatie te vinden over het project.
Later dit jaar komt Adobe met een tekenapp voor de iPad. In Adobe Fresco kan je gratis tekenen en schilderen met Live Brushes. Deze zijn gebaseerd op Adobe’s Sensei AI-platform. De technologie bootst realistische olie- en aquareltechnieken na. Dus ondanks dat je digitaal aan het tekenen bent, beweegt de verf zoals hij in het echt ook zo doen. De kleuren komen daardoor tot leven, het resultaat is verbazingwekkend echt. Wanneer je bijvoorbeeld rood en geel naast elkaar gebruikt, vermengen ze subtiel.
Interessant voor alle creatievelingen onder ons! De testversie is al beschikbaar, hier kan je je opgeven.
In juni zagen we opvallend veel toepassingen in de gezondheidszorg. Zo kan met kunstmatige intelligentie zorg beter en goedkoper worden. Denk aan snellere diagnoses, nauwkeurige behandelingen, betere aanbevelingen en minder fouten. Deze toepassingen zagen we in juni:
Het is lastig om een prognose te stellen voor patiënten die na een hartinfarct in coma raken. Kunstmatige intelligentie kan uitkomst bieden, stellen onderzoekers van onder meer de Universiteit Twente. De analyse wordt verricht door een neuraal netwerk, dat is getraind met zeshonderd EEG-patronen uit vijf Nederlandse ziekenhuizen. Daarna is het systeem gevoed met driehonderd EEG’s, om te zien hoe het presteert in het stellen van een prognose op basis van het EEG-patroon.
Het lerende systeem weet twaalf uur na de reanimatie een slechte prognose te voorspellen met 58 procent nauwkeurigheid en een goede prognose met 48 procent. Daarmee scoort het systeem beter dan artsen, die niet boven de 40 procent uitkomen. Wanneer het EEG geen duidelijkheid biedt, geeft het systeem dat ook aan: ‘ik weet het niet’ is ook een mogelijke uitkomst van de geautomatiseerde analyse. Het systeem komt binnen een fractie van een seconde met zijn prognose. Hier kan je meer lezen over de werkwijze.
Jaarlijks krijgen in Nederland 15.000 vrouwen borstkanker. Voor iedere borstkankerpatiënt moet een patholoog een bepaalde analyse doen met microscopisch onderzoek. Dat kost veel tijd en daarom is gekeken of kunstmatige intelligentie dat proces kan ondersteunen. Uit het onderzoek bleek kunstmatige intelligentie in staat te zijn de diagnose te stellen. Hoe? Een neuraal netwerk is getraind om uitzaaiingen te detecteren. Dit doet het algoritme aan de hand van digitale beelden van een microscopisch preparaat. Het algoritme detecteert de tumor en markeert deze dan voordat de patholoog naar het beeld gaat kijken. Het resultaat: als een patholoog zonder tijddruk werkt, kan de software net zo goed als die patholoog de uitzaaiing vinden. Uit het onderzoek blijkt dat bij een patholoog die onder tijdsdruk werkt, de software nauwkeuriger is.
Deze toepassing is het resultaat van de CAMELYON16 challenge van het Radboudumc. Hier werden onderzoeksgroepen uitgedaagd een computeralgoritme te maken die zelfstandig een diagnose kan stellen op basis van aangeleverde pathologiebeelden. Deze toepassing werd genomineerd voor de Wetenschaps- en Innovatieprijs 2019.
Op BNR Radio was in een item met digitaal innovatiespecialist Geerten van Hooff te horen over kunstmatige intelligentie voor het herkennen van een hartstilstand. Dit op basis van geluiden.
Onderzoekers aan de Universiteit van Washington hebben kunstmatige intelligentie getraind om op basis van geluiden een hartstilstand te herkennen. Ze hebben het systeem gevoed met bandopnames van telefoontjes naar het Amerikaanse alarmnummer 911. Bij mensen met een hartstilstand is vaak sprake van ‘agonaal ademen’ ofwel heel onregelmatig happen naar adem, zoals een vis op het droge. Maar een belangrijke vraag is: mogen applicaties voor dit soort toepassingen continu meeluisteren?
Nieuwsgierig naar meer toepassingen van kunstmatige intelligentie? Bekijk hier de vijf toepassingen uit mei.