Kunstmatige intelligentie biedt kansen voor onze samenleving. Bijvoorbeeld voordelen op het gebied van gemak, gebruikerservaring en efficiëntie. Maar hoe ziet een dagelijks leven met kunstmatige intelligentie eruit? Lees in deze blog vijf inspirerende toepassingen van kunstmatige intelligentie die we in februari tegenkwamen.
Het is een bekend verhaal in de muziekwereld. De Oostenrijkse componist Franz Schubert schreef in 1822 twee delen van een nieuwe symfonie. De andere twee delen ontbraken. Waarom weet eigenlijk niemand. Het Chinese bedrijf Huawei ging aan de slag met kunstmatige intelligentie om het 200 jaar oude symfonie af te maken. Het resultaat is op 4 februari door English Session Orchestra getoond in de Cadogan Hall in Londen.
Download en beluister de afgewerkte versie van Schuberts achtste symfonie door Huawei – MP3 (90Mb) / WAV (800Mb)
Google voorspelt met de technologie van het zusterbedrijf DeepMind wanneer windmolenparken de meeste energie opleveren. Met deze technologie kan 36 uur van tevoren nauwkeurig worden bepaald hoeveel energie de parken aan het stroomnet zullen leveren. Dit wordt gedaan op basis van de breed beschikbare weersvoorspellingen en historische data over de windturbines. Volgens Google is dat belangrijk, omdat voorspelde energieoplage doorgaans tegen een hogere prijs kan worden verkocht. Deze techniek is nu al toegepast in een windmolenpark van 700 megawatt in de VS.
Het Chinese techbedrijf Baidu is bezig met allerlei kunstmatige-intelligentie projecten. Onlangs hebben ze besloten om hun kennis in te zetten om zwerfkatten te redden. De aanleiding hiervoor was dat slechts 40 procent van de zwerfkatten in China de winter overleefd. Baidu ontwikkelde een schuilplaats voor zwerfkatten. Het systeem herkent 174 verschillende soorten katten. Wanneer er een kat voor de schuilplaats staat, opent het luikje. Vervolgens wordt door het systeem vastgesteld of de kat een van de vier meest voorkomende kattenziektes heeft. Ook ziet de camera of een kat gesteriliseerd is. Wanneer er een beestje in de box zit, krijgt een van de vrijwilligersgroepen in de buurt een seintje. Deze vrijwilligers kunnen dan actie ondernemen.
Het aantal ouderen (55-65 jaar) onder de werkenden in Europa neemt snel toe. Hoe houd je deze werknemers gezond en zorg je dat ze hun waarde voor de arbeidsmarkt behouden? Roessingh Research and Development (RRD) is twee Europese projecten gestart. In het Bionic project is er en Body Sensor Network ontwikkeld voor werknemers die fysieke arbeid verrichten. Deze kan worden gedragen onder de werkkleding en bestaat uit een set sensoren. De sensoren monitoren het risico op het ontstaan van een blessure en geven input voor persoonlijke preventiemaatregelen of herstelprogramma’s. Bijvoorbeeld: aangepast werk, andere werkroutine of meer bewegen in de vrije tijd.
In het andere project genaamd ‘Smartwork’ ligt de focus op kantoormedewerkers. Hier meet een set van sensoren hun gezondheid, gedrag, cognitieve fitheid en emotionele status. Op basis hiervan wordt het risico op functionele of cognitieve achteruitgang voorspeld. Hiermee rekening houdend kunnen managers de taken onder werknemers verdelen en bijvoorbeeld een gepersonaliseerd trainingsprogramma aanbieden.
Oral-B presenteerde tijdens MWC2019 een tandenborstel die beschikt over kunstmatige intelligentie. De Genius X combineert de kennis van poetsstijlen om een individuele stijl vast te stellen. Vervolgens wordt de gebruiker gecoacht via de app in het ontwikkelen van een betere manier van poetsen. In de toekomst moet het mogelijk worden om deze gegevens door te sturen naar je tandarts en/of mondhygiëniste.