Toen Rembrandt van Rijn (1606-1696) zich rond 1631 in Amsterdam vestigde, nam zijn carrière een hoge vlucht. Hij werd hij de meest gevraagde schilders van zijn tijd. Wat we van zijn privéleven weten, is soms af te leiden uit zijn kunst; maar vooral uit eigentijdse documenten. Omdat Stadsarchief Amsterdam deze originele documenten toegankelijk wil maken voor het grote publiek, hebben zij deze verrijkt met Augmented Reality. Op deze manier komen de verhalen over de opdrachtgevers, vrouwen, kinderen en geldproblemen van Rembrandt tot leven.
Het stadsarchief Amsterdam bezit de grootste collectie Rembrandtdocumenten. Helaas is zeventiende-eeuwse handschrift moeilijk te lezen. Hierdoor kennen relatief weinig mensen de verhalen over Rembrandts persoonlijke leven. De documenten, tekeningen, etsen zijn toegankelijk gemaakt, verrijkt met beeld en geluid en digitaal geïllustreerd met kunstwerken van over de hele wereld. Onder grote belangstelling werd op 6 december de tentoonstelling ‘Rembrandt Privé’ geopend. Van 7 december tot 7 april 2019 kunnen bezoekers met een iPad, de Rembrandtviewer, verschillende originele documenten scannen.
In de tentoonstelling komt bijvoorbeeld het faillissement van de schilder aan bod. Dit onder meer aan de hand van een boedelinventaris en een onbetaalde rekening van zijn huis in de Breestraat. Met de Rembrandtviewer kan je de boedelinventaris die is opgemaakt na zijn faillissement scannen. Vervolgens krijg je door middel van Augmented Reality een beeld van wat zich allemaal in de kunstkamer bevond.
Rembrandt schilderde in zijn carrière opmerkelijk veel zelfportreten. Een bijzondere ervaring is dan ook de tijdreis door de zelfportretten van Rembrandt. De bezoeker scant de afbeelding op de muur en kan vervolgens rustig op een zelfportret van Rembrandt aflopen. De ervaring begint met een jonge Rembrandt en eindigt bij de vitrine met een van zijn latere zelfportretten.
Naar ons idee en erg mooi voorbeeld van de combinatie erfgoed en nieuwe technieken. Deze tentoonstelling over het privéleven van Rembrandt maakt deel uit van de activiteiten rondom het 350e sterfjaar van Rembrandt, in 2019. De tentoonstelling is tot 7 april 2019 te zien in de Vijzelstraat 32 in Amsterdam. Hier is meer informatie te vinden over de tentoonstelling, openingstijden en bereikbaarheid.
Het project Rembrandt Privé van Stadsarchief Amsterdam en Synergique is een van de projecten die is gehonoreerd in het Fieldlab Virtual Worlds. In dit fieldlab brengen wij, in samenwerking met het Meertens Instituut en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, VR-, AR- en MR-makers en erfgoedinstellingen samen. Dit is een door CLICKNL gecoördineerd experiment waarmee samenwerking tussen VR-, AR- en MR-makers en de culturele sector wordt onderzocht.