Voor onze Young Media Professionals Community heeft programmamanager Talent, Mir Wermuth, twee waardevolle sollicitatietips. Lees ze hieronder!
Brief gestuurd en uitgekozen; yes, je mag op gesprek! Hoe bereid je zo’n eerste gesprek nu voor?
Vaak duren eerste gesprekken maximaal drie kwartier. Daarin moet je alles geven, maar er ook voor zorgen dat je zelf een goede indruk krijgt of het wel een leuke werkgever is.
De opbouw van een gesprek is meestal als volgt:
Tip 1: stel vragen
Er is vaak dus maar een paar minuten ruimte voor jouw vragen aan de organisatie waar je hebt gesolliciteerd. Benut die goed, en bereid van tevoren twee à drie relevante vragen voor. En nee, in het eerste gesprek is dat niet de vraag hoeveel je gaat verdienen en of er een lease-auto in het pakket secundaire arbeidsvoorwaarden zit. Maar wel bijvoorbeeld: Hoe ziet een typische werkdag er uit voor deze functie; in welke mate heb je contact met je leidinggevende gedurende een werkweek, of; is er ook ruimte voor scholing tijdens je eerste contractjaar?
Zorg er wel voor dat je oprecht geïnteresseerd bent in de antwoorden, en geen vragen stelt ‘voor de buhne’.
Tip 2: gebruik de STAR-Methode
In veel gesprekken probeert de toekomstige werkgever erachter te komen hoe jij reageert in lastige situaties. Dat gebeurde vroeger nogal eens door naar hypothetische situaties te vragen, zoals “hoe zou jij reageren als een collega een camera laat vallen en jou de schuld geeft”. De kans dat je daarop sociaalwenselijke antwoorden gaat geven die geen goed beeld geven hoe je echt reageert, is levensgroot. Daarom vragen ze nu vaak naar werkelijke ervaringen uit je verleden (tijdens je studie, je bijbaan of een eerdere werkgever). Immers, gedrag uit het recente verleden is de beste voorspeller van toekomstig gedrag!
Zo’n vraag kun je heel goed van tevoren voorbereiden aan de hand van de STAR-methode. Die methode komt erop neer dat je voorbeelden geeft van feitelijk (werk)gedrag dat te maken heeft met het functieprofiel. Daarmee toon je aan dat je de functie waarop je solliciteert, heel goed zou kunnen vervullen.
Hieronder een voorbeeld van de STAR, waarbij je in de laatste kolom vertelt hoe je in dit geval met een lastige klant bent omgegaan tijdens je bijbaan.
Hopelijk helpen deze tips je om het beste van jezelf te laten zien tijdens een sollicitatiegesprek. Succes!
Wil je als eerste horen over de nieuwste vacatures, trends, tips en ontwikkelingen in de mediabranche? Word dan lid van onze YMP-community op LinkedIn! Wil je een samenvatting van de hoogtepunten en exclusieve kortingen? Meld je aan voor de YMP-nieuwsbrief.