Zes creatieve vakopleidingen starten op het Media Park met een nieuw initiatief rond AR en VR: de Metaverse Werkplaats. Rufus Baas van het Mediacollege Amsterdam, die al eerder het XR Lab tot een succes maakte, is aangesteld als kwartiermaker. “Je wilt met zo’n initiatief zo dicht mogelijk bij de media-industrie zitten, dus waarom dan niet ín die industrie”, zei Baas in een interview in het radioprogramma MediaMatters.
De zes vakopleidingen zijn Mediacollege Amsterdam, Grafisch Lyceum Utrecht, Grafisch Lyceum Rotterdam , Nimeto, Cibap en St. Lucas. Ook Media Perspectives werkt aan dit consortium mee. De werkplaats gaat opleidingen aanbieden op het gebied van immersieve technologie voor studenten, docenten en werknemers van mediabedrijven. De bedoeling is om nieuwe toepassingen te vinden voor in de mediasector ontwikkelde immersieve technologie. Te denken valt aan toepassingen in stedelijke ontwikkeling, gezondheidszorg en onderwijs.
Bekijk hier de introductievideo van de Metaverse Werkplaats
Baas: “Je ziet in andere sectoren, zoals in de bouw, steeds meer embedded creatives. Mensen die toepassingen kunnen bouwen met immersieve technologie. Dat soort ontwikkelingen vragen om goed opgeleide mensen, maar we willen wel weten waarvoor we ze opleiden. Daarom willen we dicht bij het vuur zitten en dat ook samen met elkaar doen, ook met de bedrijven. Samen met elkaar innoveren is ook beter dan alleen maar tegen elkaar concurreren.”
Het is best uniek dat de vakopleidingen de handen ineen hebben geslagen om dit mogelijk te maken. “We zagen al veel kruisbestuiving tussen studenten en docenten van verschillende opleidingen in het XR Lab. Maar in plaats dat we telkens kleine projecten starten, op betrekkelijk kleine schaal, denken we dat het goed is dat we dit gezamenlijk gaan doen.”
Volgens Rufus Baas heeft het veel voordelen om de Metaverse Werkplaats op het Media Park te vestigen. “Er is hier opeens veel beweging. Er is meer samenwerking tussen bedrijven. In die versnelling die er nu is, denken we ook een belangrijke rol te kunnen spelen.”
Verder is de uitwisseling van kennis en ervaring heel belangrijk, zegt Rufus. “Onze docenten zijn mensen die nog heel actief zijn in de praktijk. Die maken dus continue mee wat de praktijk vraagt en nodig heeft. Als je die mensen bij elkaar brengt, heb je een enorme berg aan kennis. Als school ben je toch vaak naar binnen gekeerd en misschien niet zozeer met je omgeving bezig. Dat moet je dus organiseren. Daar zien we hier een plek voor.”
Luister hieronder naar het hele interview: