Wil je opgaan in de magische wereld van Harry Potter? Met de nieuwe Augmented Reality-game van Niantic kan je op zoek naar verloren voorwerpen, tovenaars en magische wezens. Dit allemaal gewoon met je smartphone in de échte wereld. In dit artikel lees je hoe Augmented Reality (AR) in de game ‘Harry Potter: Wizards Unite’ is verweven. Ook zullen we meer vertellen over het verdienmodel en de gelijkenissen met ‘Pokémon GO’ uit 2016.
Door een mysterieuze ‘calamiteit’ zijn allerlei magische voorwerpen, wezens en tovenaars verdwenen en in de Dreuzelwereld (de wereld van niet-magische mensen) terecht gekomen. En aangezien een van de belangrijkste taken van de magische wereld is om het bestaan te verbergen voor de Dreuzels (niet -magische mensen) moet jij helpen. Daarom sluit jij als heks of tovenaar aan bij het ‘Statuur van Geheimhouding’. Zo kan je in de Dreuzelwereld op zoek naar de verloren zaken uit de tovenaarswereld. Dit is waar AR een rol gaat spelen. Met behulp van de camera wordt de échte wereld samengevoegd met de AR-elementen. Denk aan een tovenaar die voor je staat en een opdracht geeft, of magisch wezens op je bureau die je moet vangen. Daarnaast word je ook betrokken bij het onderzoek naar de calamiteit.
Bij de start stel je je Ministery ID in. Je kiest je personage, toverstaf, huis en beroep namelijk Auror, Magizoologist of Professor. Vervolgens kan je beginnen! Wat je ziet is qua gameplay niet heel anders dan Pokémon Go, namelijk; een Google Maps-achtige kaart van je eigen omgeving. Wel helemaal in Potter-stijl, inclusief de muziek.
Verder is het nog niet duidelijk of, net zoals bij Pokémon GO, pretparken, musea en winkelcentra gamers kunnen lokken door een plekje te kopen op de kaart. Denk aan een herberg of kasteel. Wel kan je je echte geld gebruiken om items te kopen. Hiermee kan je dan sneller vooruitkomen in het spel.
In verschillende reviews komt naar voren dat het DNA van het vorige spel nog duidelijk zichtbaar is. In het kort: spelers proberen magische items (Pokémon) terug te brengen (vangen) door spreuken te gebruiken (Pokéballs te gooien). Ook zijn de herbergen (Pokéstops) voor het opladen, kastelen (Gyms) voor het ontmoeten en het register (Pokédex) voor overzicht bekende aspecten in Pokémon Go. Qua vormgeving is het wel echt anders. Het is duidelijk in Potter-stijl en ook de verhaallijn van Wizards Unite is goed uitgedacht. Een verhaallijn en wereld waar voldoende is te ontdekken. Misschien zelfs een beetje te veel voor échte dreuzels… Maar een ding is zeker: zelf ervaren is leuker dan erover lezen. Wizards Unite is gratis te downloaden in de App Store of op Google Play.
Verder heeft Wizards Unite in het eerste weekend zo’n $1 miljoen opgebracht en zal in de eerste maand naar verwachting zo’n $10 miljoen omzet genereren. Ter vergelijking; Pokemon Go leverde in de eerste 4 dagen al zo’n $28 miljoen op en na een maand stond de teller op maar liefst $206 miljoen.
Nieuwsgierig naar andere immersive toepassingen? Lees dan dit artikel over een immersive beleving in de stad van Dudok.