AR-bril Magic Leap One is gelanceerd en Facebook en Microsoft werken aan nieuwe headsets die we in 2019 mogen verwachten. Aan welke specificaties moeten we denken? Onze Immersive Media Expert Cas Ketel heeft ze voor je op een rijtje gezet.
Magic Leap, het mysterieuze bedrijf dat in 2015 een beroemde video publiceerde van een duikende walvis in een gymzaal. Sindsdien heeft het bedrijf meer dan twee miljard (!) investering binnengehaald.
Na drie jaar geheime ontwikkeling is de eerste headset op de markt gezet: de Magic Leap One. Op dit moment heeft de Magic Leap eigenlijk, naar mijn idee, maar één concurrent om hem mee te vergelijken: de Microsoft Hololens. Hiermee vergelijken is eigenlijk niet helemaal eerlijk aangezien de Hololens al drie jaar oud is (in deze industrie een generatiekloof), maar toch ga ik het doen.
De Magic Leap One heeft een iets grotere kijkhoek waardoor de virtuele omgevingen geloofwaardiger overkomen en je je makkelijker laat onderdompelen. Toen ik de bril in een vol klaslokaal opstartte en er een kleine virtuele explosie ontstond, had ik zelfs een kleine schrikreactie. Er kwamen namelijk brokstukken naar het hoofd van een deelnemer gevlogen. De virtuele wereld is eenvoudig te onderscheiden van de fysieke wereld, begrijp me niet verkeerd, maar uit mijn schrikreactie bleek dat mijn hersenen toch een paar milliseconden nodig hadden om tot deze conclusie te komen.
Vergeleken met de Hololens is de Magic Leap wat mij betreft comfortabeler om te dragen. Ook zijn de software en interacties beter ontworpen. Alles bij elkaar geeft de Magic Leap One een kijkje in de toekomst van AR, maar komt tekort om de massa in de dagelijkse praktijk te bedienen. Helaas geen “magic leap” vooruit maar wel een stapje in de juiste richting. Microsoft heeft laten weten volgend jaar een nieuwe versie van de Hololens uit te brengen, dus wellicht zetten zij de volgende stap. Wij houden het in ieder geval goed in de gaten!
Ander belangrijk nieuws van de afgelopen periode is de aankondiging van de Oculus Quest. Een nieuwe bril van de Oculus (overgenomen door Facebook) die wellicht gaat helpen om virtual reality een stuk toegankelijker te maken. Op dit moment is het speelveld beperkt en zijn een computer, draden of externe sensoren nodig. Voor écht goede VR moet je rond kunnen lopen en met je handen en armen interactie aan kunnen gaan. De systemen die dit momenteel ondersteunen zijn vaak kostbaar en gebruiksonvriendelijk.
Oculus komt begin 2019 met een betaalbaar alternatief (€ 400,-) waarvan de verwachtingen hoog liggen. De Oculus Quest wordt een standalone-vr-headset, dus geen draden, sensoren of computer.
Concurrent HTC heeft al een vergelijkbaar product op de schappen liggen: de Vive Focus. Hier hangt een prijskaartje van € 700,- aan. Daarnaast valt het met gebrek aan controllers wat mij betreft toch net in een andere categorie.