Kunnen we in het hoofd van dé architect van Hilversum kruipen? In 1915 benoemde de explosief groeiende gemeente de jonge Willem Marinus Dudok (1884-1974) tot directeur Publieke Werken. Geen stad in Nederland is zo duidelijk door de hand van één enkele architect gevormd als Hilversum. Nu is in zijn meesterwerk, het Raadhuis van Hilversum, een immersieve ervaring over zijn leven te zien.
Vijf internationale studenten van de Master Digital Design aan de Hogeschool van Amsterdam maakten op basis van archiefbeelden een immersive experience. De bezoeker van het Dudok Architectuur Centrum kan plaatsnemen in de oude tekenkamer van Dudok. Hier krijgen ze aan de hand van film- en geluidsfragmenten, originele schetsen, meubelstukken en historische foto’s inzicht in de twijfels, overtuigingen en passies van Dudok.
Bij immersive wordt regelmatig gedacht aan virtual- en augmented reality brillen. Maar niet alleen virtual- en augmented reality kunnen de museumbezoeker onderdompelen in vervlogen tijden. De combinatie van originele objecten met projecties op de tekentafel en in de kamer van Dudok brengt verhalen tot leven. Directeur Indira van ’t Klooster: “Je hebt het gevoel dat je even over de schouder van een heel bijzonder persoon mag meekijken. Dit gevoel wordt versterkt doordat er gebruik is gemaakt van historische objecten. Van de authentieke tekentafel tot behang en de gordijnen.” Je kan zien dat er goed is nagedacht over de setting. Het geeft extra lading aan de beleving. Wij vonden het heel indrukwekkend!
Ook de studenten zijn tevreden met het resultaat; “Het is heel dankbaar dat ons werk nu drie maanden lang gezien gaat worden door een hoop mensen” vertelt Maria Soliman trots.
De vijf minuten durende beleving ‘My Digital Dudok’ is deze hele zomer te zien en is onderdeel van de Expositie van het Dudok Architectuur Centrum. Naast de immersive experience is er ook een permanente tentoonstelling ‘Het leven en werk van Dudok’ en de tijdelijke tentoonstelling ‘De alledaagse Dudok’.
Dit is een van de projecten die medegefinancierd is vanuit ons Fieldlab Immersive. In het Fieldlab Immersive wordt de samenwerking tussen makers uit de VR/AR-industrie en lokale toerisme- en erfgoedsector gestimuleerd. Meer weten? Neem dan contact op met onze immersive expert Cas Ketel via cas.ketel@mediaperspectives.nl
‘My Digital Dudok’ is een mooie samenwerking van onderwijs, overheid en het bedrijfsleven. De studenten van de Hogeschool van Amsterdam die aan het project hebben gewerkt zijn: Maria Soliman, Alexandra Gurita, Ana López-Santacruz, Sarah Al-Qabbani en Bianca Andaloro. De partners van het project: Collectie Gemeente Hilversum, Stadsfonds Hilversum, Hogeschool van Amsterdam, MediaMonks, Indyvideo en Media Perspectives.
Een ander project uit het Fieldlab Immersive is de Virtual Reality beleving in de tentoonstelling ‘NUDE NOW’ van Museum Hilversum. Lees hier meer over het project.