Media Perspectives, RTL, NPO en Beeld en Geluid zijn een proefproject begonnen om de ontwikkeling van AI in de mediasector te stimuleren. Tien werkzoekenden zijn bezig met het labelen van videomateriaal, zodat deze content geschikt is voor het trainen van AI-modellen. De eerste resultaten zijn veelbelovend, dus wij zochten de deelnemers op om te vragen hoe ze het traject ervaren.
Maha (54) is een Palestijnse vrouw en komt uit Syrië. Ze is vier jaar geleden met haar gezin naar Nederland gevlucht. De gemeente heeft Maha aangedragen om mee te doen aan dit project en ze heeft er inmiddels al vier maanden werk opzitten.
Maha is een bescheiden vrouw, die eerst twijfelt of ze geïnterviewd wil worden. Ze is bang dat haar Nederlands niet goed genoeg is. Maar nadat we met een aantal collega’s van haar hebben gesproken, durft ze het toch aan. We vragen haar hoe het haar bevalt in Nederland. Met een grote glimlach antwoord Maha dat ze het hier erg naar haar zin heeft. Ze woont heel mooi, in Loosdrecht en ze vindt Nederlanders heel aardig en vriendelijk. Haar kinderen (15, 23, 31 en 34) doen het erg goed en ze heeft ook al kleinkinderen die hier geboren zijn. Wanneer haar thuisland ter sprake komt wordt Maha emotioneel. Ze vertelt dat het nog altijd moeilijk voor haar is om erover te praten. Ze mist Syrië ontzettend, vooral haar familie die daar is achtergebleven. Haar huis, haar bezittingen, alles wat ze had is ze kwijtgeraakt door de oorlog. Gelukkig heeft ze nog veel contact met haar familie, maar dat maakt het gemis niet minder.
In Syrië werkte Maha fulltime als docent wiskunde en bedrijfsadministratie op een Hogeschool. Werken met jongeren en cijfers zijn haar grote passies. Ze heeft dit werk 21 jaar gedaan en begint het inmiddels heel erg te missen. In de jaren dat ze hier is heeft ze zich altijd beziggehouden met vrijwilligerswerk. Dat vond ze belangrijk; iets bijdragen aan de Nederlandse maatschappij. Ze heeft geholpen in een verzorgingshuis voor ouderen, waar ze langsging voor koffie en een praatje. Op deze manier kon ze de Nederlandse taal goed oefenen. Daarnaast heeft ze gewerkt in een buurthuis waar ze voor Nederlandse buurtbewoners Syrische maaltijden kookte. Tegelijkertijd volgde ze taalles om Nederlands te leren, wat ze inmiddels redelijk goed beheerst. Hoewel haar kinderen daar toch iets anders over denken: “Thuis praten ze liever Arabisch met mij, dat gaat toch wat sneller”, vertelt ze lachend.
Ondanks dat het vrijwilligerswerk haar goed bevalt, wil ze graag weer aan de slag in haar eigen vakgebied. Niet alleen omdat ze dit zo mist, maar ook omdat ze niet meer afhankelijk wil zijn: “Ik wil graag werken zodat ik geen uitkering meer hoef te ontvangen. Ik ben heel blij met die steun, maar ik wil liever zelf mijn geld verdienen.” Dat was ook de reden dat ze graag mee wilde doen aan dit project. Het is voor haar een mooie kans om door te stromen naar een functie waar ze haar passie in kwijt kan. Ze vertelt: “In Syrië gaf ik les over hoe je met bepaalde boekhoudprogramma’s moet werken, zoiets zou ik graag weer willen doen. Ik heb veel kennis van computers, boekhouden en wiskunde, en wil daar graag anderen mee helpen.” Het liefste komt ze weer terecht in het onderwijs, bijvoorbeeld als onderwijsassistent of klassenondersteuner, maar ook een functie in de boekhouding bij een organisatie zou goed bij haar passen.
Het is ons in ieder geval duidelijk dat Maha veel in haar mars heeft en graag aan de slag wil! De ervaring die ze nu opdoet met dit project, helpt haar hopelijk verder in de zoektocht naar een betaalde baan.
UPDATE: Goed nieuws voor Maha en ook voor Safas. Ze starten binnenkort met Make It Work, een programma van de Hogeschool van Amsterdam waarin de deelnemers binnen een jaar (betaald) opgeleid worden tot IT-er op HBO niveau.
Wil je in contact komen met Maha, of wil je meer informatie of dit project? Stuur dan een e-mail naar projectleider Muriël Serrurier Schepper: muriel.serrurierschepper@mediaperspectives.nl