Read the English version here, lees hier de Engelse versie.
Op 8 februari was er een speciale bijeenkomst met het thema Amazing Arena. De Amsterdam ArenA en verschillende partners delen hoe zij de kerndiensten van de ArenA innoveren. De bijeenkomst was de derde editie van Powering the Future – The Network Sessions, een initiatief van iMMovator en Amsterdam Innovation Arena.
De kennis van het publiek over de Amsterdam ArenA werd getest. Sqiffer zorgde ervoor dat het hele publiek betrokken werd. Weet jij het antwoord op de volgende vragen… In welk jaar werd de Amsterdam ArenA geopend? Hoeveel zitplaatsen zijn er in het stadion? En welke club speelde er naast Ajax ook zijn thuiswedstrijden in de ArenA? Hier kun je de antwoorden lezen.
Vervolgens werd er aandacht besteed aan drie innovaties: energietransitie en -opslag, het perfecte speelveld en stadionformaat showtools zoals verlichting.
In 2016 tekenden Nissan, Eaton en The Mobility House een tienjarig contract met Amsterdam ArenA. Hierin staat dat ze de ArenA voorzien van een energieopslagsysteem voor een efficiënt, duurzaam en betrouwbaar energiebeheer. Inmiddels is ook BAM aangesloten bij het project.
Volgens Marcus Fendt (The Mobility House) weten we inmiddels allemaal dat de energieproductie duurzamer moet. We moeten van fossiele brandstoffen naar volledig duurzame energiebronnen, zoals zonnenergie. Zo heeft het stadion tegenwoordig 4.200 zonnepanelen op het dak en voorziet het in zijn resterende elektriciteitsbehoefte met Nederlandse windenergie. Het zogeheten xStorage Buildings systeem, stelt de Amsterdam Arena onder andere in staat om de duurzame energie op te slaan voor later gebruik. Het systeem bestaat uit 280 Nissan LEAF-accu’s en Eatonomvormers. Het is het grootste opslagsysteem van gebruikte accu’s in Europa voor commerciële bedrijven, met een capaciteit van 4 megaWatt.
The Mobility House levert energieservices die het lokale elektriciteitsnet stabieler maken doordat het de pieken en dalen afvlakt van zowel energiegebruik als duurzame energieproductie. Tegelijkertijd wordt er toegevoegde waarde gecreëerd voor de Amsterdam ArenA.
Het Europees kampioenschap voetbal 2020 wordt in de zomer van 2020 gehouden in twaalf verschillende landen. Elk stadion moet aan de gestelde eisen van UEFA voldoen. Bijvoorbeeld moet een speelveld altijd veilig zijn voor de spelers. De wens van elke speler is een vlak en bespeelbaar veld, dan zijn er verschillende opties zoals een traditioneel grasveld of kunstgras. Lee Guerriero (UEFA) beweert dat de meeste stadions kiezen voor hybride velden, een combinatie van natuurgras met kunstgras. Aangezien deze velden de spelkwaliteiten bieden van de natuurlijke grasmat met de speelgarantie van kunstgras.
Lee vertelt dat UEFA verschillende handvatten biedt om stadions te helpen. In februari 2018 worden de guidelines gepubliceerd, hier staan alle overwegingen in rondom de kwaliteit van het speelveld. Ook heeft UEFA verschillende ‘Pitch Suport Programmes’ waarin zij hulp bieden aan stadions.
Het gras heeft voor de ArenA topprioriteit. Kortom, de grasmat moet altijd in perfecte conditie zijn. Via geavanceerde sensoren en infrarood op microniveau monitort een systeem de grasmat continu. Hierdoor weet de ArenA precies wat zich in de ondergrond en binnenin de grasplanten afspeelt. Vervolgens komt de enorme stroom aan data terecht in een dashboard. Op basis van die informatie kan bijvoorbeeld besloten worden het dak te openen/te sluiten en of extra voedingstoffen en water nodig zijn. Volgens Henk van Raan (Amsterdam ArenA) is dit van grote waarde omdat op deze manier efficiënter en duurzamer met het gras wordt omgegaan. Er worden kosten bespaard en de kwaliteit van het gras kan naar het hoogste niveau worden getrokken.
De Amsterdam ArenA is het eerste stadion ter wereld dat beweegbare kleuren-LED-spots opneemt met het Philips ArenaVision-systeem. De flexibele verlichting maakt het ook mogelijk om specifieke delen van het veld te verlichten tijdens evenementen of voor een voetbalwedstrijd als onderdeel van een lichtshow. De deelnemers van de bijeenkomst kregen toegang tot de lichtshow.
Weetjes Amsterdam ArenA
Tijdens de sessie zijn foto’s gemaakt door Goos van der Veen. Bekijk hier de foto’s.
Dit event is mede gefinancierd vanuit de Toeslag voor Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI’s) van het ministerie van Economische Zaken en een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) in het kader van het innovatieprogramma SAX.