Maandag 25 september 2017 vond de eerste editie plaats van Powering The Future – The Network Sessions in de Amsterdam ArenA.Tijdens deze bijeenkomst draaide het om de vraag: Hoe zorg je voor een bijzondere experience? Aan de hand van een aantal interviews met o.a. Mojo en Sensation werden verschillende aspecten van event engineering en experience besproken.
Toen Electronic Sports League (ESL) in 2000 van start ging, was het slechts een bijeenkomst voor gameliefhebbers. Nu runt het bedrijf evenementen die stadions vol en miljoenen kijkers online bij elkaar brengen. Het grootste event van ESL heeft rond de 48 miljoen kijkers en ongeveer 160.000 bezoekers.
“We maken van de spelers helden en geven ze een podium, online en offline.”
Jaap Visser (ESL Benelux) @ Event Engineeringfrom iMMovatoron Vimeo.
Volgens Jaap Visser (Managing director of ESL Benelux) zijn eSports de laatste jaren veel professioneler geworden. Ook is de populariteit ervan enorm gegroeid, zowel offline als online. Dit komt met name doordat de spelers worden neergezet als helden, ze krijgen niet alleen offline maar ook online een platform om in contact te komen met hun fans. Interactie met de doelgroep is heel belangrijk. Wanneer je bijvoorbeeld naar een eSports event gaat is het een complete ervaring geworden. Wereldberoemde DJ’s als Hardwell treden op, daarnaast is er een tentoonstelling die men kan bezoeken en zijn er stands van bedrijven als BMW.
Dit succes is met name te danken aan de combinatie met Twitch. ESL is de grootste content provider voor Twitch en bereikt een enorm publiek. Inmiddels is ESL ook te vinden op andere platforms als YouTube. De uitdaging waar ESL nu mee bezig is, is het uitbreiden van de eSports naar Nederland. De fans weten de eSports al te vinden in bijvoorbeeld Engeland en Duitsland, maar nog niet in Nederland.
FormulaFPV lanceert in samenwerking met ZoomIn.TV de Drone Racing World Series, een wereldwijde competitie van drone piloten voor de wereldtitel. Deze drone-races brengen de beste drone racepiloten van over de hele wereld en miljoenen fans uit lokale gemeenschappen samen.
Lars Sang Mo Boom (FormulaFPV) @ Event Engineeringfrom iMMovatoron Vimeo.
Lars Sang Mo Boom is event producer bij FormulaFPV. FormulaFPV houdt zich bezig met het promoten en organiseren van FPV drone racing. De sport wordt steeds populairder. Volgens Lars Sang Mo Boom zijn er in Nederland ongeveer 1.500 mensen die doen aan drone racing. Lars vertelt dat de sport nog erg jong is en dat ze dus eigenlijk pas net begonnen zijn. Hij ziet nog kansen voor het optimaliseren van de beleving voor het publiek. Een manier waarop het publiek o.a. de snelheid en vlieglijnen van de drones kan zien en vergelijken. Volgens Lucas van der Eerde (Zoomin.TV) zijn er twee grote uitdagingen om drone racing events tot een succes te maken. Allereerst om zoveel mogelijk publiek te werven voor in de stadions en ten tweede om het event zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor mediaorganisaties.
Uit het publiek kwam de vraag hoe moeilijk het is om een eigen drone te maken. Volgens Lars is het eenvoudig om tegenwoordig een drone te maken. Alles wat je nodig hebt is een starterskit en een instructievideo van YouTube.
Arcadia: immersive experiences
Bertie Cole (Arcadia Spectacular) @ Event Engineeringfrom iMMovatoron Vimeo.
Arcadia Spectacular is opgericht door Pip Rush en Bertie Cole. Twee schoolvrienden die het doel hadden om de ervaring van feestgangers te vergroten en hun meer te betrekken bij het event. ‘The Spider’ is de grootste en meest radicale machine gebouwd door Arcadia en kan tot 50.000 mensen bereiken binnen zijn arena. De lynchpin van het arcadia-ecosysteem, is een 360 graden, meeslepende machine opgebouwd uit gerecycleerde materialen. De spin is volledig uitgerust met een breed scala aan effecten, van beweegbare ledematen die droog ijs afvuren, interactieve kostuums tot lasers en verlichting.
Nu verschijnt Arcadia in verschillende steden en festivals over de hele wereld. Naast ‘The Spider’ zijn ze met nog een aantal andere projecten bezig die nu nog in het beginstadium zijn. Ze hopen binnen een aantal jaar met twee nieuwe interessante projecten te komen.
Elk jaar in augustus strijken in het hart van Nederland zo’n 55.000 lowlanders neer voor A Campingflight to Lowlands Paradise, een drie dagen durend festival boordevol muziek, theater, film, comedy, literatuur, straattheater, wetenschap en beeldende kunst.
Marcel Surendonk (Mojo Concerts) @ Event Engineeringfrom iMMovatoron Vimeo.
Marcel Surendonk Head of Brand Partnerships bij Mojo Concerts vertelt dat zij technologie zien als een manier om de merkbeleving bij bezoekers te versterken. Hij benadrukt wel dat ondanks alle technologie waarmee Mojo experimenteert, het voor de bezoekers toch duidelijk een niet-technologisch gedreven festivalgevoel blijft. Marcel Surendonk zegt dat je bij Lowlands echt komt om iets nieuws te ervaren.
Sensation heeft inmiddels plaatsgevonden op 5 continenten, in 34 landen. Meer dan 2 miljoen mensen hebben op 60 shows, gekleed in het wit, gedanst met één gemeenschappelijke missie: Celebrate life! Sensation is volgens Eric Keijer (uitvoerend event directeur) de ultimate show. Het is niet alleen een gave show, ‘we maken ook samen een onvergetelijke ervaring’. Buiten muziek zijn er ook veel acrobaten, dansers en fonteinen op het podium. Zelfs de manier waarop je je drankje krijgt moet passen bij de ervaring van de avond.
Op zaterdag 8 juli 2017 vond de allerlaatste Sensation plaats in Amsterdam. Met “The Final” als thema werd de Amsterdam ArenA nog één keer omgetoverd tot de grootste nachtclub aller tijden. Volgens Keijer zijn ze alweer bezig met het ontwikkelen van ‘iets nieuws’.
Het event op maandag 25 september is de eerste editie van Powering The Future – The Network Sessions. De voertaal van deze events is Engels. Iedere maand komt een netwerk van innovators bij elkaar in de Amsterdam Innovation ArenA om ideeën over innovatie op het gebied van Sport en Live Events met elkaar uit te wisselen.
Tijdens Event Engineering zijn foto’s gemaakt door Goos van der Veen. Bekijk hier de foto’s.
Dit event is mede gefinancierd vanuit de Toeslag voor Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI’s) van het ministerie van Economische Zaken en een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) in het kader van het innovatieprogramma SAX.