In de MediaTalk van 9 februari spraken wij met Techjournalist Bram van Dijk (Bright). Hij was aanwezig bij de virtuele editie van de wereldberoemde technologiebeurs CES. De beurs trekt jaarlijks duizenden bezoekers naar Las Vegas en staat bekend om primeurs van de nieuwste gadgets. Bram vertelde ons over de nieuwste techontwikkelingen en de gekste gadgets die op de beurs gepresenteerd werden. 2021 was volgens hem absoluut het jaar van de tv-schermen en dat blijft de komende jaren ook wel dominant.
LG transparante televisie
Met een transparantie van 40% kun je dwars door deze 55 inch-televisie heen kijken, terwijl er tegelijkertijd beeld op geprojecteerd wordt. Het scherm staat ook op wieltjes en is daarom gemakkelijk te verplaatsen. LG wil daarmee verder inzetten op onzichtbare en flexibele apparaten.
Volgens Bram heeft deze productpresentatie een hoog showgehalte en zal het niet zo snel op de markt verschijnen. Mocht dit toch het geval zijn, dan is de verwachting dat het in eerste instantie zakelijk gebruikt gaat worden, bijvoorbeeld door restaurants die het menu erop kunnen weergeven. Waarschijnlijk in de prijsklasse van hun oprolbare TV die LG vorig jaar introduceerde en mee naar huis mag voor zo’n 75.000 euro.
Mini-led en micro-led televisies
Wat dit jaar wel op de markt gaat verschijnen zijn de eerste mini- en micro-led schermen. Beide zijn qua techniek de opvolgers van oled-schermen, maar dan nog een stapje geavanceerder. Mini-led is een betaalbare tussenstap (waarschijnlijk vanaf zo’n 1.000 euro) tussen oled en micro-led en heeft een betere backlight waardoor contrasten veel mooier zijn (voor de techgeeks: de leds dimmen niet per pixel, maar door zones die aan en uitgezet worden).
Micro-led is voorlopig nog de peperdure toekomst van tv-schermen: nog meer contrast; zenderlogo’s die langdurig in beeld zijn, zullen geen gevaar meer lopen op inbranden; en schermranden zijn dan bijna echt verleden tijd. Sony werkt aan het bouwen van virtuele filmsets met grote micro-led schermen, ter vervanging van de traditionele green screens. Momenteel zijn de schermen nog onbetaalbaar voor de gewone consument (130.000 euro voor 110 inch), maar er zijn veel fabrikanten mee bezig. Bram verwacht dus dat er betaalbare varianten onderweg zijn.
Glazen dashboard scherm Mercedes
Mercedes presenteerde een glazen dashboard, wat zo groot is dat zowel bestuurder, als bijrijder er gebruik van kunnen maken. Naast alle relevante informatie over het voertuig, kan de bijrijder ook video’s kijken of spelletje doen. Het dashboard past in de trend waarin we steeds meer ontspanning willen als we onderweg zijn. Volgens Bram zie je dat amusement en entertainment de komende jaren een steeds grotere rol gaan spelen in auto’s. Het glazen dashboard verschijnt nog dit jaar in de duurdere modellen van Mercedes.
LG Rollable: uitrolbare smartphone
LG kwam met de meest opvallende gadget van CES 2021: een uitrolbare smartphone. Het oled-scherm kan zichzelf uitrollen tot het formaat van een mini-tablet. De gedachte hierachter is dat we als consument steeds grotere schermen willen, maar niet bereid zijn daar ruimte voor op te offeren. Met deze LG Rollableheb je het schermformaat van een tablet, met de afmetingen van een smartphone. Het kan dus zo in je broekzak en is ideaal voor onderweg. Bram verwacht dat de smartphone nog dit jaar op de markt zal komen.
ThinkReality A3 smart glass Lenovo
De ThinkReality A3 is het nieuwste prototype AR bril van Lenovo, vergelijkbaar met de eerder uitgebrachte Hololens van Microsoft. Een groot voordeel van de bril van Lenovo, is dat je hem kan gebruiken in je werkomgeving door bijvoorbeeld extra virtuele schermen in de ruimte te plaatsen. Het nadeel van dit soort brillen is dat je ‘field of view’ altijd klein is, door het formaat van de glazen. Je moet je hoofd dus helemaal bewegen om de extra schermen goed te kunnen zien. Er wordt door fabrikanten al jaren geëxperimenteerd met AR brillen, maar het zal nog zeker een aantal jaar duren voordat deze echt op grote schaal op de markt gebracht kunnen worden.
Samsung Bot Handy
Een onderwerp wat ieder jaar veel aandacht krijgt bij de CES is robotica. Samsung kwam dit jaar met een huishoudmodel, wat voor je kan schoonmaken en opruimen. Ze presenteerden de Bot Handy middels een gelikte promovideo die volgens Bram voornamelijk is bedoeld als PR-stunt. De technologie is er namelijk nog lang niet. Op dit moment zijn robots in je huis alleen handig als zich richten op één specifieke taak, zoals stofzuigen of grasmaaien. Wanneer ze meerdere handelingen moeten worden, zoals dingen oppakken en ook nog verplaatsen, loop je tegen de limieten van de technologie aan. Voorlopig zijn dit soort robots dus nog toekomstmuziek.
Bram denkt dat de integratie van slimme schermen in fysieke ruimtes de komende jaren echt gaat doorzetten. Wat nu al geprobeerd wordt met schermen op koelkasten, zou in de toekomst een deur of muur kunnen zijn. Hiermee zou je in huis een soort hub kunnen creëren, waarin je met schermen alles bedient en overal toegang tot content hebt.
Hopelijk kunnen we in 2022 weer veilig naar Las Vegas reizen om ons te vergapen aan dit soort prototypes!