Media Perspectives, RTL, NPO en Beeld en Geluid zijn een proefproject begonnen om de ontwikkeling van AI in de mediasector te stimuleren. Tien werkzoekenden zijn bezig met het labelen van videomateriaal, zodat deze content geschikt is voor het trainen van AI-modellen. De eerste resultaten zijn veelbelovend, dus wij zochten de deelnemers op om te vragen hoe ze het traject ervaren.
Safas (43) is afkomstig uit Turkije. Hij werkte voor een persbureau in de mediasector, maar vanwege kritische berichtgeving over de regering was het te gevaarlijk voor hem om in Turkije te blijven. Hij is drie jaar geleden met zijn vrouw en drie kinderen (15, 10, 6) naar Nederland gevlucht.
Na het afronden van de universitaire studies Bouwkunde en Economie, is Safas in de mediasector terecht gekomen. Hij heeft tien jaar bij een persbureau gewerkt, waarbij hij zich bezighield met Mediamonitoring en videomontages. Daarnaast heeft hij vijf jaar bij de telefooncentrale van een krant gewerkt waarbij hij tips en informatie verzamelde. Met vijftien haar ervaring in de mediasector, voelt het Media Park voor hem als een vertrouwde omgeving. Dat hij nu met zijn gezin in Hilversum woont is dan ook geen toeval vertelt hij: “Ik wilde heel graag naar Hilversum, zodat ik in de buurt zou zijn van het Media Park.”
Voordat Safas naar Hilversum kwam heeft hij 1,5 jaar met zijn gezin in een asielzoekerscentrum gewoond. Hier is meteen aan de slag gegaan met het opzetten en inrichten van computerplekken. Hij was het aanspreekpunt voor technische computerproblemen, werkte in het repair café en verbouwde zijn eigen groentes in het tuintje. Het was voor hem belangrijk om bezig te blijven en hij wilde graag anderen helpen. Safas waardeert de vrijheid in Nederland enorm. Hij vindt het een mooi land, maar denkt nog vaak terug aan Turkije: “Ik mis mijn land en mijn familie heel erg.” Gelukkig heeft hij veel contact met ze en heeft inmiddels ook al veel vrienden in Nederland gemaakt.
Safas ziet zijn werkervaringsplek bij dit project als een soort stage: “De werkzaamheden zijn makkelijk, maar het is goed voor mij om de taal beter te leren. Dat is echt nog moeilijk voor me.” Hij heeft momenteel drie dagen per week Nederlandse les, waardoor het hem steeds beter afgaat. Wanneer hij Nederlands voldoende beheerst zou hij dolgraag weer een baan willen. Het liefste wil hij iets doen met videomontage, maar een functie in de ICT ziet hij ook wel zitten. Hij is goed met computers en heeft veel ervaring met het opstellen van rapportages en het analyseren van data. En hij gaat natuurlijk bij voorkeur aan de slag in de branche waar zijn hart ligt: de media.
Na het interview spreekt Safas zijn dankbaarheid uit naar Edwin (werkgebeleider) en iedereen die dit project mogelijk heeft gemaakt. Hij is enorm blij met deze kans en wil graag zo snel mogelijk zelf zijn geld verdienen. Wij zien dat Safas ontzettend gemotiveerd is en gunnen hem een leuke baan in de mediasector!
UPDATE: Goed nieuws voor Safas en ook voor Maha. Ze starten binnenkort met Make It Work, een programma van de Hogeschool van Amsterdam waarin de deelnemers binnen een jaar (betaald) opgeleid worden tot IT-er op HBO niveau.
Meer informatie?
Wil je in contact komen met Safas, of wil je meer informatie of dit project? Stuur dan een e-mail naar projectleider Muriël Serrurier Schepper: muriel.serrurierschepper@mediaperspectives.nl.