Een aantal internationale studenten van de Master Digital Design (Hogeschool van Amsterdam) zullen de komende maanden een installatie ontwerpen en bouwen voor het Dudok Architectuur Centrum. De installatie is vanaf de zomer van 2019 te zien.
Wie wandelt door gemeente Hilversum komt de ontwerpen van Willem Marinus Dudok tegen. Nergens heeft Dudok meer ontworpen dan in Hilversum. Hij ontwierp een twintigtal scholen, 25 woningbouwprojecten en talloze andere gemeentelijke gebouwen. Met als hoogtepunt in 1931 het Raadhuis van Hilversum. Het Dudok Architectuur Centrum (DAC) bevindt zich in de kelder van dit inmiddels wereldberoemde gebouw. De DAC-tentoonstellingsruimte geeft een overzicht van het werk en het leven van Dudok.
Op dit moment zijn de tentoonstellingen nog erg tweedimensionaal. Hoe kunnen we de verbeelding van de bezoekers meer betrekken? Hoe kunnen we zowel een informatieve als een meeslepende ervaring bieden? En hoe krijgen we meer jonge mensen in DAC? Deze vragen kwamen ter sprake tijdens een workshop van ons fieldlab Immersive. Hier werd na de workshop ook al een eerste concept van het DAC gepicht. We waren zo enthousiast dat het project werd geselecteerd voor het Fieldlab Immersive.
Inmiddels is een groep internationale studenten in de opstartfase van het project. De studenten van de Master Digital Design die werken aan het project zijn: Maria Soliman, Alexandra Gurita, Ana López-Santacruz, Sarah Al-Qabbani, en Bianca Andaloro (exchange student). Ook MediaMonks, het creatieve productiebedrijf uit Hilversum, is betrokken en geeft feedback op de concepten. Ook Media Perspectives blijft het proces volgen. Het project is in de zomer een aantal maanden in het DAC te zien.
In een snel veranderende samenleving is het belangrijk om verhalen te blijven vertellen die we niet mogen vergeten. Met nieuwe technieken als Virtual- en Augmented Reality kunnen we verhalen tot leven brengen. In het fieldlab Immersive wordt de samenwerking tussen makers uit de VR/AR-industrie en lokale toerisme- en erfgoedsector gestimuleerd. Dit is een van de projecten die medegefinancierd is vanuit het Fieldlab Immersive.