De Nederlandse broadcast-sector behoort al jaren tot de wereldtop. Dat heeft de uitzending van het Eurovisie Songfestival vorig jaar nog eens bevestigd. Maar ook op het gebied van streaming video spelen we in de Champions League, bleek tijdens het Cross Media Café ‘State of Streaming‘. Er is zoveel gaande dat het verschillende sprekers doet denken aan de onstuimige beginjaren van het internet, eind jaren negentig. De coronacrisis heeft die dynamiek alleen maar versterkt. De pandemie heeft de Nederlandse partijen die zich bezighouden met streaming video een enorme boost gegeven.
Eén van de grote spelers in de wereld van streaming video is JW Player. Het platform van Jeroen Wijering is actief sinds 2005 en heeft op dit moment meer dan 10.000 bedrijven als klant. 1 miljard mensen kijken via het JW Player-platform naar video. Wijering ziet een enorme groei in streaming video op het gebied van e-learning en fitness. Zo goed zelfs dat hij niet raar zou opkijken als een van die niche kanalen in de top 10 opduikt van videoplatformen. Ook worden er volgens Wijering meer langere video’s bekeken en is ‘live’ aan een opmars bezig (zie grafiek hieronder).
Livery Video is een betrekkelijk nieuwe speler die zich vooral focust op dat live streaming. Volgens CEO Jeroen Elfferich is live streaming eigenlijk nauwelijks complexer meer dan Video On Demand. “Moderne CDN’s maken het betrouwbaar, schaalbaar en betaalbaar. We kunnen zonder problemen miljoenen kijkers tegelijkertijd bedienen”, zegt hij. “Streaming heeft de achterstand met tv niet alleen ingehaald, maar is tv eigenlijk nu voorbijgestreefd.” Livery wil met z’n geïntegreerde ‘end-to-end’ oplossing de markt veroveren. Interactie is daarbij een belangrijk onderdeel. Maar Livery biedt gebruikers ook een verdienmodel in de vorm van een ‘e-commerce module’.
Stef van der Ziel van Jet-Stream en Streaminar loopt ook geruime tijd rond in het wereldje van streaming video. Al in 1994 verzorgde Jet-Stream de eerste live stream in de wereld, nog zo’n bewijs van de voortrekkersrol van Nederland. Stef maakt zich vooral druk om de bescherming van persoonsgegevens op streaming platformen. “Dat voldoet nog lang niet overal aan de eisen die we er in Europa aan stellen”, zegt hij. Met Jet-Stream heeft Stef zelfs geprobeerd om van privacy een verdienmodel te maken. “We boden onze player, waarin geen data werden verzameld, gratis aan. Ons platform met beschermde data was dan betaald.” Van der Ziel ziet net als de andere sprekers een enorme opmars van niche kanalen, onder meer voor onderwijs en trainingen.
Oud-radioman en tv-presentator Erik de Zwart zit tegenwoordig ook in de streaming video. Hij is het platform 24Trains begonnen met video’s voor treinliefhebbers zoals hijzelf. Op het platform staan inmiddels zo’n 3.000 video’s. Het kanaal heeft in Nederland een paar duizend abonnees. Sinds kort is 24Trains ook actief in Duitsland, maar dat land loopt volgens De Zwart “kilometers achter op Nederland”. Hij vergelijkt streaming video met de tijdschriftenkiosk van vroeger. “Iedereen kan wel iets van z’n gading vinden. Je hebt alleen wel een spoorboekje nodig om je weg te vinden.”
Jeroen van den Brink startte ruim een jaar geleden met de culinaire streamingdienst Cheflix. Hij begon met maar 25 video’s van sterrenchefs die eenvoudige recepten koken. Tot zijn eigen verbazing had hij binnen de kortste keren 1.000 abonnees. Nu zijn dat er 20.000 en Cheflix is uitgebreid naar België en Zweden en gaat in de zomer van start in Groot-Brittannië. Het ‘recept’ voor het succes van Cheflix is volgens Van den Brink eenvoudig: “we werken samen met de allerbeste chefs, onze videokwaliteit is heel goed en we laten simpele gerechten zien die iedereen kan maken.”
Iemke Roos richt zich met zijn platform DutchChannels ook helemaal op niches. Hij is onder meer succesvol met het religieuze kanaal New Faith Network dat nu 110.000 abonnees heeft. Inmiddels werken er al zo’n 70 mensen bij DutchChannels in Hilversum. Roos gelooft erg in de rol van Nederland als testland. “Als het in Nederland werkt, is de kans groot dat het ook elders in de wereld werkt.”
Hij ziet in streaming video traditionele werelden convergeren. “Het is bij ons een nauw samenspel van marketing, techniek en content. Data staat daarbij centraal. Data over gebruikers geeft ons de nodige informatie en die hebben we nodig om die driehoek goed te laten functioneren.” Engagement is daarbij cruciaal, zegt Iemke Roos. “Je moet de juiste content bieden zodat mensen vaker terugkomen. Jouw platform moet onderdeel worden van het mediagedrag van je doelgroep.”
Een misschien wat minder bekende speler in streaming video is Tradecast van Yillmaz Schoen. Toch is ook hij behoorlijk succesvol met kanalen als Bellinga.tv. Dat kanaal van de vloggende familie Bellinga heeft inmiddels zo’n 600.000 volgers. Het kanaal weet ook aardig wat inkomsten te genereren met onder meer boeken en theatershows. Yillmaz Schoen gelooft minder in het verdienen via social media. “Social media zijn geweldig voor je marketing, maar verdienen doe je elders.”
De sector begint inmiddels volwassen te worden en daarom is het volgens Frank van Oirschot (Ex Machina en Livery Video) tijd voor een branchevereniging. Negen Nederlandse bedrijven die zich met streaming video bezighouden hebben daarom de handen ineen geslagen en de Dutch Streaming Video Association opgericht.
De negen – Arbor Media, CUE (ticketing group), Jet-Stream, Livery Video, Tiled Media, Tradecast, Unified Streaming, Videodock en Vixy – kwamen voor het Cross Media Café voor het eerst bij elkaar. Volgens Van Oirschot is het een goed moment om de krachten te bundelen. De Dutch Streaming Video Association is van plan om samen met Media Perspectives een aantal bijeenkomsten te organiseren dit jaar.