28 februari 2019
nieuws Data

CBS organiseert seminar over Big Data

Laatste update: 28 feb '19 - 13:13

Foto: © Hollandse Hoogte

Na het succes van de eerste editie organiseert het CBS Center for Big Data Statistics (CBDS) op donderdag 14 maart 2019 voor de tweede keer het seminar Big Data Matters op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen. Het CBDS bundelt expertise op het gebied van big data-technologie en -methoden met die van ruim 40 partners uit overheid, bedrijfsleven, wetenschap en onderwijs. Wat gebeurt er op het gebied van big data-innovatie, binnen én buiten het CBS? Welke kansen biedt (big) data-gedreven werken voor landelijk, provinciaal en stedelijk beleid, en wat zijn de uitdagingen?

Dit seminar richt zich vooral op het belang van datagedreven werken voor bestuurders, beleidsmakers en inhoudsdeskundigen bij gemeenten, landelijke overheid en provincies maar ook op partners van het CBDS zoals kennisinstellingen, universiteiten en bedrijven.

Ochtendprogramma

Vestigingsmanager van het CBS in Heerlen Astrid Boeijen en gedeputeerde Economische Zaken van de provincie Limburg Joost van den Akker openen het seminar. Wetenschapsjournalist, schrijver en programmamaker Diederik Jekel neemt u vervolgens mee in zijn keynote door de sterk veranderende wereld. Managing Director Magchiel van Meeteren en Scientific Director Sofie De Broe laten daarna aan de hand van concrete voorbeelden zien wat er bij onderzoek op basis van Big Data komt kijken.

Middagprogramma

In het middagprogramma verzorgen we twee identieke rondes met elk vijf presentaties, waarin we dieper ingaan op de toepassingen van big data
We laten samen met onze partners resultaten zien op belangrijke maatschappelijke thema’s als mobiliteit, energie transitie, luchtverontreiniging en de arbeidsmarkt, en praten we over de mogelijkheden van mobiele telefonie data in de statistiek. We tonen dat we met data sneller, vaker, meer en efficiënter beleidsgerichte statistieken kunnen maken. Sprekers komen onder meer van RVO, LinkedIn, gemeente Amsterdam, Mezuro, T-Mobile, TomTom, de RET en uiteraard het CBDS en CBS zelf. Bert Kroese, pDG van het CBS, sluit af.

Uiteraard is er de gehele dag veel ruimte voor interactie met de sprekers, partners en andere bezoekers. De dagvoorzitter is Maurice Olivers (Brightlands).

Inschrijven

Big Data Matters 2019 is gericht op iedereen die in zijn werk met big data te maken heeft en/of daar meer over wil weten. Het seminar is daarmee interessant voor onder meer bestuurders, beleidsmakers, data scientists en onderzoekers. Deelname aan Big Data Matters is gratis. Inschrijven kan via het inschrijfformulier. Let op: er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Alle vragen over het seminar kunnen gesteld worden via bigdatamatters@cbs.nl.