Voor het Cinekid Festival ging XR lab, het innovatielab voor media van de toekomst, aan de slag met een experience. Hiervoor experimenteerden de studenten en docenten van XR lab met Augmented Reality (AR). Na zes weken onderzoeken, prototyperen en testen stellen ze de bezoekers van het Cinekid Festival voor aan de Fonies. We stelden projectleider Merel Booleman vijf vragen over het experiment.
De Fonies is het resultaat van een experiment met Cinekid vertelt Merel. “Zij wilden voor het Cinekid Festival, 7 t/m 23 oktober, een AR-ervaring maken met fantasiedieren. Deze wezentjes moesten kunnen verschijnen bij kinderen thuis en ook in Studio/K.” Met die vraag werden wij ingeschakeld, vertelt Merel. In XR lab experimenteren de studenten en docenten graag met nieuwe technologie en met WebXR en AR wilden ze graag aan de slag. Door WEBXR is het eenvoudig om in je internetbrowser virtual- en augmented reality te bekijken. Het maakt de technologie veel toegankelijker, want de gebruiker hoeft niets te downloaden.
Na zes weken onderzoeken, protyperen en testen is het resultaat de kindvriendelijke AR-ervaring de Fonies. De verhaallijn is dat op een planeet hier ver vandaan, in een volkomen zwart/witte wereld, kleine digitale wezentjes wonen; de Fonies. Ze zijn op zoek naar vriendjes en erg nieuwsgierig naar onze wereld vol kleuren. De Fonies verschijnen het liefst bij kinderen, want ze zijn een beetje verlegen. “In Studio/K konden kinderen speciale afbeeldingen (place markers) scannen met een tablet. Dan verschijnt de Fonie en is het mogelijk om tegen het wezentje te praten. Door met de Fonie te praten geef je hem kleur en breng je hem naar de echte wereld.”
“Dit was de vraag van Cinekid, omdat ze graag iets wilden hebben waar kinderen thuis mee aan de slag konden. Maar AR en WebXR past ook zeker bij ons experimentele karakter. Want hoe zorg je ervoor dat het voelt alsof de wezens écht in onze realiteit zijn en niet alleen op het scherm?”.
“Het oorspronkelijk idee van Cinekid was om iets te doen met AR waar kinderen thuis mee aan de slag konden. Het idee deed ons denken aan verstoppertje; je moest de fantasiedieren in huis gaan zoeken. Zo zou je er een kunnen vinden in de koelkast of bijvoorbeeld onder je bed.” Merel legt uit dat dit door de vele variabelen niet haalbaar was in zes weken. “Je kunt de omgeving bij iemand thuis niet controleren, denk aan de hoeveelheid licht en de grootte van ruimtes.”
Daardoor moesten ze bij XR lab aan de slag met een nieuwe verhaallijn. Want wat was nu de reden dat de Fonies contact zochten met de kinderen? Na een brainstorm ontstond het idee zoals nu bekend is. De Fonies zitten in een zwart-witte wereld die alleen zichtbaar is voor kinderen. Maar door met de Fonies te praten kunnen ze in de echte wereld komen. Inspiratie is gehaald uit verschillende AR-apps die gericht zijn op kinderen. De studenten hebben o.a. WonderScope, Google AR en Rupsje nooitgenoeg getest.
Volgens Merel hebben de Fonies meer een entertainment- dan educatieve waarde. “Met de Fonies hopen we kinderen te stimuleren in hun fantasie, zeker in deze tijd van covid-19. De wezentjes komen uit een andere wereld en alleen kinderen kunnen ze helpen kleur te geven. Daarnaast hopen we dat de kinderen onbewust ook meer over technologie leren.”
De relatie met Cinekid was echt de rol van opdrachtgever vertelt Merel. “Zij kwamen bij ons met een aantal richtlijnen. Zo moest het gericht zijn op kinderen van gemiddeld acht jaar, ging het om een AR-project met fantasiedieren en moesten deze verschijnen via een smartphone. Wij hebben hier een onderzoek omheen bedacht. Bij XR lab werken we in sprints, in dit geval waren het drie sprints. “Na twee weken leverden we conceptschetsen en een eerste prototype. De feedback van Cinekid namen we mee in de volgende sprint van twee weken. Daar presenteerden de studenten een prototype dat voor 90% af is. De laatste week zijn we nog druk met bug-fixing en afwerking”.
Merel vertelt dat pas na vier weken duidelijk werd dat niet alle devices de technologie aankunnen. Het plan om de ervaring ook voor alle kinderen thuis te lanceren ging daarmee niet door. Dat vonden beide partijen jammer. Wel stond XR lab meerdere dagen in Studio/K om de kinderen kennis te laten maken met De Fonies. Ben je nieuwsgierig naar de Fonies? Dat snappen we, je kunt ze ontmoeten op de website van XR lab.