“Begrijp je doelgroep”, “Superservice the niche” en “Creëer content die binnen 1.8 seconden de aandacht trekt”. Drie interessante tips voor het creëren van formats die naar voren kwamen tijdens het Cross Media Cafe in de Dutch Media Week. Video formats voor nieuwe platforms stond daarin centraal. EndemolShine, NewBe, MediaMonks, NOS en Fitchannel presenteerden over formats die zij maken voor platforms als TikTok, Twitch, Instagram, Netflix en YouTube.
Bij EndemolShine, onderdeel van Benijay, ontwikkelen, maken en verkopen ze ideeën voor één markt en dit kopieren ze dan voor verschillende landen. Denk hierbij aan formats als MasterChef, Temptation Island en Big Brother. Dit geeft volgens creative director Willem Brom ook een probleem. Iedere keer als je een succesvol format verkoopt, zorgt dat ervoor dat op tv een tijdslot vol is. Dus als jij nieuwe ideeën hebt, moeten deze een andere plek krijgen. Streamingsdiensten bieden dan nieuwe kansen.
Streamingsdiensten zetten zichzelf graag op de kaart met grote titels. Dit is voor het grootste deel gebeurd met scripted drama. “Bij Benijay maken we voornamelijk non-scripted tv-programma’s. Na het voeren van veel gesprekken gaat het dan eindelijk gebeuren; non-scripted drama op streamingsdiensten. Netflix liet dit zien met ‘Too hot to handle’ en ‘Love is blind’, twee hele traditionele formats zoals we ze kennen van televisie.” Volgens Willem interessant voor mediumgrote partijen, want Netflix koopt graag lokaal, het liefst met de rechten voor zichzelf en wil het dan groter uitrollen.
Iets anders dat je bij alle streamingsdiensten terugziet is toegang, content die de kijkers toegang geeft tot bekende namen. Groot en toegang bracht EndemolShine Italy met een Italiaanse versie van Celebrity Hunted. In deze serie gaan Italiaanse beroemdheden met beperkte financiële middelen twee weken op de vlucht voor een team van deskundige detectives.
Bekijk hier de presentatie van Willem Brom.
Een hele andere aanpak vind je bij NewBe. Dit Amsterdamse productiebedrijf focust op de wereldwijde video-on-demand-markt en heeft klanten als Netflix, Amazon Prime en HBO Max. “Superservice the niche”, dat is de strategie van NewBe, vertelt Creative director Laura Veenema. De focus ligt op 4 tot 35-jarigen, de digital natives. NewBe volgt de doelgroep en het platform komt daarna pas. Deze strategie is onlosmakelijk verbonden met de cultuur van NewBe. Een cultuur waarin ondernemerschap, ruimte voor getalenteerde mensen, diversiteit en gelijkheid centraal staan.
Een bekende titel van NewBe is Toon; een komedieserie die exclusief te zien is op Netflix in bijna 200 landen. Qua marketing-aanpak zetten ze hierbij in op ‘less is more’. Een goed idee laat zich in 1 minuut pitchen. Bij de campagne voor Toon dook de hoofdrolspeler ineens op bij de social media kanalen van verschillende BN’ers. Er ontstond een mysterie rond wie deze jongen zou zijn, wat bijdroeg aan de naamsbekendheid.
Bekijk hier de presentatie van Laura Veenema.
Ook NOS en Fitchannel zetten in op het begrijpen van de doelgroep. Gerard de Kloet, Chef NOS online / plv. chef NOS 24 uur, presenteerde over NOS op Instagram. NOS heeft meerdere Instagram-accounts. Zo is er voor scholieren tussen 13 en 18 jaar NOS Stories (750.000 volgers) en zijn ze twee jaar geleden voor een iets oudere doelgroep gestart met het account NOS Nieuws (500.000 volgers).
Gerard vertelt dat het erg belangrijk was dat de twee accounts elkaar niet in de weg gingen zitten. Daarom moest er een scherp verschil komen toen er werd gestart met NOS Nieuws. Op NOS Nieuws zijn er duidelijke formats: beelden uit het nieuws, bijzondere weerfoto en komt alleen breaking news in de stories. De langere content komt terecht op IGTV. Denk aan de tijdloze verhalen zoals correspondenten video’s. Daarnaast draait het echt om de beelden uit het nieuws, dus is er weinig vormgeving.
“We wilden aanvullend zijn. Dit is volgens onze statistieken gelukt” vertelt Gerard trots. Daar zie je grote hoeveelheid volgers in de categorie 18-34 jaar. Nog iets anders opvallends is de verdeling tussen mannen en vrouwen. “We bereiken op onze andere platforms meer mannen dan vrouwen, maar op Instagram meer vrouwen. Dus een deel dat we op andere platforms minder bereiken.”
Bekijk hier de presentatie van Gerard de Kloet.
Het online videoplatform Fitchannel stemt ook het product af op de doelgroep. Veel mensen vinden het fijn om te sporten op het moment dat hen dit uitkomt. Fitchannel is een web-based dienst met meer dan 800 online workouts, gezonde recepten en coaching. De coachingsmodule is eraan toegevoegd toen uit de data bleek dat het gebruik na zes weken begint af te vlakken. CEO Aart-Jan van Triest deelt dat er nog geëxperimenteerd wordt om het platform meer te laten voelen alsof het live is. Bijvoorbeeld door een optie toe te voegen om met iemand anders dezelfde work-out te volgen en beloningen te krijgen in de vorm van badges.
Bekijk hier de presentatie van Aart-Jan van Triest
Digital first, verschillende kanalen inzetten en gebruik maken van influencers. Dat is de strategie van MediaMonks. “Wanneer je de focus verlegt naar digital content zal de online sales toenemen met 15%”, aldus creative director Jordi van de Bovenkamp. Daarom eindigen we dit artikel met deze vijf tips van MediaMonks:
1. Op social media heb je precies 1.8 seconden om aandacht van je publiek te krijgen. Creëer dus content die hiermee kan omgaan;
2. Het oog wil ook wat. Zorg voor content die er esthetisch goed uitziet;
3. De keuken van social en digital is rijk. Ingrediënten in overvloed. Pak deze ingrediënten en voer ze door op verschillende kanalen. Kleine kans dat je het gerecht laat mislukken;
4. Ga aan de slag met een diverse club creatievelingen. Niet alleen de ‘ideeën-verzinners’, maar ook de makers;
5. Grote platforms als TikTok zijn nog niet ten volste uitgenut voor advertising, daarom is het beter om daar gebruik te maken van influencers.
Bekijk hier de presentatie van Jordi van de Bovenkamp.