19 mei 2014
Media Future Week Talent Tech

MFW14: De toekomst met driverless cars komt eraan

Het tweede deel van zijn keynote speech op Media Future Week 2014 had volgens Brad Templeton een veel vrolijker thema. Brad nam de aanwezige studenten, docenten en professionals mee naar de wereld van de driverless cars. Een wereld die volgens hem niet zo ver weg meer is!

Brad is erg enthousiast over de driverless cars en wel om verschillende redenen. Allereerst omdat driverless cars de wereld een stuk veiliger kunnen maken. Er sterven namelijk veel mensen door auto ongelukken, meer nog zelfs dan tijdens sommige oorlogen. In Nederland komen er jaarlijks 640 mensen om bij een auto-ongeluk, waarvan 162 fietsers. Daarnaast zou er door driverless cars ook veel energie en ruimte bespaard kunnen worden.

Hoe het werkt

De eerste driverless cars reden rond op een speciaal parcours in de woestijn, maar inmiddels zijn er al diverse tests gedaan met driverless cars in de stad. De auto’s zien alles door de diverse technieken die ze aan boord hebben. Er zit een light radar op het dak die de omgeving meet en alles in 3D kan zien. Een andere radar eet hoe hard dingen om de auto heen gaan en met een GPS tracker kan de auto zien in welke straat hij rijdt.

Overigens is Google niet de enige partij die actief is op dit gebied. Eigenlijk zijn bijna alle autofabrikanten al bezig met het experimenteren met driverless cars. Een model van Mercedes dat nu al te koop is kan al zelf rijden in een file. Nissan laat weten in 2020 driverless cars op de martk te kunnen brengen. Induct heeft al auto’s zonder bestuurder rondrijden op afgesloten terreinen, zoals een campus.

Het mooie aan de driverless cars is, volgens Brad, dat mensen die een verminderde mobiliteit hebben, zoals blinden, door een zelfrijdende auto weer veel meer dingen kunnen doen. In onderstaand filmpje wordt getoond hoe een man die slechtziend is de auto gebruikt. Daarnaast kun je als je alcohol gedronken hebt ook met een gerust hart in deze auto stappen. In de toekomst is het misschien niet eens meer nodig om je rijbewijs te halen met deze auto’s….

Daarnaast hebben zelfrijdende auto’s tal van andere voordelen. Omdat de auto’s zelf kunnen rijden kunnen ze ook zelf pakketjes wegbrengen. Deliverbots kunnen ervoor zorgen dat alles in 30 minuten bezorgd kan worden. Ook qua parkeren zal er veel veranderen. De cars parkeren eigenlijk niet, want ze kunnen zich snel verplaatsen mocht dat nodig zijn. Je kan dus ook dubbel parkeren. Er zal minder ruimte nodig zijn voor parkeerplaatsen. Door de zelfrijdende auto’s zullen we ook energiezuiniger kunnen rijden. Vooral als je elektische auto’s zelfrijdend maakt. Het nadeel aan elektrische auto’s is volgens veel mensen dat je ze moet opladen en dat de batterij maar een X-aantal kilometers meegaat. Zelfrijdende elektrische auto’s houden zelf in de gaten wanneer ze opgeladen moeten worden, en kunnen nadat ze jou hebben afgezet op je werk, zelf naar een laadpaal rijden.

Maar het gaat nog verder voorspelt Brad. Netwerken worden goedkoper en sneller. In auto’s zijn de computers straks het belangrijkste onderdeel waarmee informatie over de weg verzameld wordt, maar ook over het verkeer om je heen. De infrastructuur wordt niet veranderd, maar toch zullen er dankzij self driving cars 15% meer mensen op de weg kunnen komen. De auto’s kunnen namelijk slimmer gebruik maken van de bestaande wegen. Als blijkt dat er in de spits veel meer auto’s de stad ingaan dan eruit, dan kunnen er bijvoorbeeld meer banen gebruikt worden om de stad in te rijden.

Hoe snel zal deze ontwikkeling gaan? Brad denkt dat het erg snel kan gaan, net zoals bijvoorbeeld de ontwikkeling van de smartphone. Mensen willen het namelijk graag uitproberen, en de veranderingen zullen groot zijn! Wie weet rijden we over 10 jaar wel allemaal in zelfrijdende auto’s…