20 juni 2013
Media Jaarcongres Business

MPJC2013: Video on demand, een wereldmarkt met lokale kansen

Online video was een van de grote onderwerpen op het Mediapark Jaarcongres 2013. Na de lunch vertelde Erik Anderson (oprichter van Premiere Digital Services) hoe de markt voor video on demand vanuit het niets een enorm succes is geworden. Na zijn inspirerende speech over de toekomst van vod platforms ging Stef van der Ziel (Jetstream) nog een stapje verder: Netflix komt naar Nederland, de meest open markt van de wereld. Bedreigend?

Anderson was in 2005 betrokken bij de ontwikkeling van de iTunes video store van Apple. ‘We hadden eigenlijk geen idee van wat we deden’, herinnert hij zich, toen eerste aanbod aan filmpjes werd opgebouwd. Muziek verkopen via iTunes was inmiddels succesvol gebleken, maar zou dat ook voor video gelden? Er bestond geen markt, geen ervaring. Welk formaat moest worden gekozen, welke schaal zou de markt hebben, en zou de vraag duurzaam zijn? Anderson en zijn collega’s sprongen in het diepe, en hadden overweldigend succes.

Dat trok uiteraard al snel de aandacht van concurrenten, zodat er nu een groot en gevarieerd aanbod aan content is van een nog steeds groeiend aantal aanbieders, zoals Netflix, Hulu en ga zo maar door. De impact daarvan is enorm: 30 procent van het internetgebruik in de Verenigde Staten komt voor rekening van Netflix.

De vraag stijgt nog altijd en de aanbieders worden in steeds meer landen actief, zo komt Netflix bijvoorbeeld naar Nederland. Was de groei van de markt al spectaculair, de grootste groei moet nog komen, voorspelt Anderson. Uiteindelijk is de hele wereld de markt, voorziet hij. Opvallend daarbij is, dat lokale content net zo belangrijk is als internationale. Een wereldmarkt met lokale accenten en kansen dus, vindt Anderson, die met zijn bedrijf PDS grote en kleine aanbieders helpt om hun content in de huiskamers te krijgen.  Compleet met technische oplossingen en diensten zoals ondertiteling.

Erik Anderson (PDS) @ MPJC2013 from iMMovator

Ga internationaal: Nederlandse bedrijven als wereldspelers
De Amerikanen van Netflix en hun concurrenten komen hier oorlog voeren om de consument voor zich te winnen, stelt Stef van der Ziel (Jet-Stream, Streamzilla). Dat klinkt dreigend, en bijvoorbeeld kabelaars kunnen er last van krijgen. Maar waarom zou een Nederlands bedrijf niet de Netflix van de wereld kunnen worden? Denk en werk internationaal, is het devies van Van der Ziel, want er is een wereld te winnen. De voorwaarden voor succes zijn aanwezig volgens hem: we ontwikkelen internationale formats, zijn innovatief, beschikken over een prima infrastructuur, we hebben expertise, zijn goed in productie en hebben een roemruchte handelsgeest.

Van der Ziel ziet overigens beperkingen aan het content aanbod via internet. Het internet heeft nog altijd niet dezelfde kwaliteit en schaal als digitale televisie. En het internet performt niet, zoals Van der Ziel zei. Want als het allemaal niet werkt, bij wie ga je dan klagen? Bij je provider? Bij de aanbieder van de content? Die zullen allemaal naar elkaar wijzen. Internet biedt geen premium service, vindt Van der Ziel, en daarom ziet hij meer in gebruik maken van CDN- techniek (content delivery –of ook wel distribution- network). Dat is wel schaalbaar en heeft wel dezelfde kwaliteit als broadcast, en met de wereld als markt is CDN de toekomst, aldus Van der Ziel.

 

Stef van der Ziel (Jetstream) @ MPJC2013 from iMMovator